Voetbalminnend Groningen is in rep en roer sinds Arjen Robben zijn afscheid aankondigde bij Bayern München. Zou hij...? ,,Je mag dromen hebben’’, fantaseert ook FC Groningen-directeur Hans Nijland hardop. ,,Maar we moeten wel onze plaats kennen.’’

Nee, Hans Nijland heeft Arjen Robben nog geen aanbieding gedaan. ,,We hebben wel contact gehad’’, vertelt de directeur van FC Groningen. ,,Arjens vader Hans lichtte mij zondagmiddag in over het besluit dat hij Bayern München gaat verlaten. Ik heb Arjen de volgende ochtend een berichtje gestuurd dat ik het moedig vind en respect heb voor zijn beslissing.’’

Alle opties open

Maar wat nu? Robben liet vanuit Beieren meteen weten dat wat hem betreft alle opties open liggen, behalve een lucratief avontuur in China of de woestijn. Geld is nooit een drijfveer geweest.

Afsluiten bij de club waar het in december 2000 allemaal begon, toen hij op 16-jarige leeftijd zijn debuut maakte, zou een ultiem plot zijn van het jongensboek.

Maar past FC Groningen bij de ambities die de 34-jarige wereldster nog heeft? Vorige week maakte hij nog twee goals in de Champions League.

Ultieme droom

,,Het zou de ultieme droom zijn als hij zijn actieve carrière afsluit bij FC Groningen. En dromen mag toch?’’, denkt Nijland hardop. Of het realistisch is, is vers twee.

,,Wij zijn nuchtere noorderlingen en moeten wel onze plaats kennen. We hebben het hier over één van de allerbeste voetballers ter wereld. Ik denk dat het heel mooi zou zijn als Arjen in de toekomst in wat voor hoedanigheid dan ook iets gaat doen voor de club. De contacten zijn goed, maar of het ooit waarheid wordt? Geen idee. We wachten het rustig af.’’

Robben schermt al met diverse aanbiedingen. Er zijn meerdere opties denkbaar. Zo zijn er de aanstekelijke verhalen van (ex-)collega’s als Dirk Kuijt, Klaas-Jan Huntelaar, Mark van Bommel en Robin van Persie.

Zij keerden na een mooie carrière in het buitenland met succes terug in de vaderlandse top. Mochten zij als lichtend voorbeeld dienen, dan is PSV eigenlijk de enige optie voor Robben. Dat was de club waarvoor de linkspoot FC Groningen in 2002 verruilde en waar hij in 2003 zijn eerste landstitel veroverde.

Imposante cv

Een andere mogelijkheid is dat de Bedumer zijn imposante cv nog één keer uitbreidt met een grote, internationale topclub. Ook daar zijn succesvolle voorbeelden van. Zo lijfde Juventus afgelopen zomer Cristiano Ronaldo nog in. De Portugees bereikt in februari ook zijn 34ste levensjaar.

Dan lonkt nog Amerika. Robben liet zich in het verleden eens ontvallen dat de sportcultuur in de VS hem enorm aanspreekt. De vraag is alleen of zijn gezin nog op zo’n stap zit te wachten.

Straks is het fraaie, nieuwe huis aan de Verlengde Hereweg klaar. Dan is het toch ook wel fijn als de familie zich daar na alle omzwervingen in alle rust kan terugtrekken. Met andere woorden, stoppen is eveneens een optie.

Ideale opvolger

In dat laatste geval behoort een andere post binnen FC Groningen ook tot de mogelijkheden, want er wordt al gefluisterd dat de sterspeler een ideale opvolger van Hans Nijland zou zijn. De vraag is alleen of het te doen is, zo koud in een zware directeursfunctie stappen.

,Ik ga geen uitspraken doen over mijn opvolging, maar los van welke persoon dan ook zou ik het niemand aanraden om vanaf het veld in één keer pats boem directeur van een profclub te worden’’, zegt Nijland.

Huidige roerganger

Volgens de huidige roerganger krijg je als directeur van een club als FC Groningen met een breed pallet aan kennisgebieden te maken. ,,Dat varieert van voetbaltechnisch tot aan financiën en van personeel tot aan het opbouwen van een extern netwerk. Het heeft mezelf minstens twee jaar gekost om me in te werken.”

,,Ook iemand als de huidige algemeen directeur van Ajax, Edwin van der Sar, is meer dan een jaar begeleid door een zeer ervaren directeur. In het Ajax-model wordt hij ondersteund door onder meer een operationeel directeur en een directeur voetbalzaken. Maar nogmaals, het zou hoe dan ook fantastisch zijn als Robben zich in de toekomst gaat inzetten voor FC Groningen. Het zou een geweldige boost betekenen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport