Over Hans van Zetten (71) verscheen onlangs een biografie. De tv-commentator is onmiskenbaar de stem achter Epke’s goud in de zomer van 2012.

,,Mijn zoon was dertien toen hij me bij het avondeten vertelde dat hij tijdens de schoolgymnastiek geen salto kon maken vanaf de minitrampoline. ‘Een salto is gewoon een koprol in de lucht’, zei ik. Een koprol? Hij wist niet hoe dat moest. Ik legde in de tuin wat matrasjes neer: ga maar oefenen.

Na een paar keer zag hij de wereld aan voor een doedelzak, dat krijg je als je geen rotaties gewend bent. Ik nam mezelf kwalijk dat ik nooit had gecontroleerd of hij de techniek had geleerd. Mijn kleindochter is drie en rijgt de koprollen aaneen. Dat hoor je zo vroeg te leren.

Dominee

Als kind wilde ik dominee worden, of gymnastiekleraar. Bij opa en oma Van Zetten mocht ik op zondagochtend turnen in de huiskamer en met opa en oma Hoogendam kwam ik ’s zondags in de gereformeerde kerk. Al die mensen die luisterden naar die dominee, dat leek mij wel wat. Bovendien had ik een 10 voor bijbelse kennis en op de School met den Bijbel in de Dorpsstraat in Zoetermeer moest je elke maandag een psalm opzeggen.

Ik ben geen dominee geworden. Ik was tien toen ik in het trouwboekje van mijn ouders ontdekte dat zij pas in 1950 getrouwd waren. Toen was ik al bijna twee. Mijn moeder had een korte romance met een mij onbekende man. Ik bleek een bastaardkind en in de Bijbel staat dat die niet in de hemel komen. Dat was mij onderwezen en ik geloofde dat.

Bijbelpassage

Ik vertelde het op school aan de meester, hij vroeg of ik een fijne vader had. Ik droeg hem op handen, er mankeerde niets aan. ‘Wat is dan het probleem?’, vroeg hij. Ik begon te begrijpen dat er niets mis was met mijn ouders en mij, maar eerder met een Bijbelpassage uit Deuteronomium. Vanaf toen was dominee geen optie meer. Ik zou niets gaan verkondigen waar ik niet in geloofde.

Mijn vader overleed in 2007 op zijn 82ste, hij leed aan alzheimer. Mijn moeder, ook een goede turnster, liet een jaar geleden euthanasie plegen. Geestelijk was ze nog 100 procent, lichamelijk was ze op. Een fantastisch einde, mijn twee zoons weten dat ik het ooit ook zo wil.

Gouden kettinkje

Een week voordat mijn moeder stierf, in maart 2019, schoof ze me dit gouden kettinkje om mijn pols. Het is er nooit meer af geweest. Dat kettinkje had ze ooit gegeven aan mijn zus Marianne, zij stierf plotseling toen ze 28 was. Marianne was ook een goede turnster, haalde bijna de Olympische Spelen, maar raakte ook geblesseerd. Op de bedeltjes aan het kettinkje staan de namen Dimitri en Gregory, mijn zoons.

Deze zegelring was van mijn vader. Aan mijn andere hand draag ik een ring met mijn initialen, die kreeg ik op mijn achttiende verjaardag. Mijn zoons kregen er ook zo één toen zij achttien werden.

loading  

Inmiddels ben ik gescheiden en woon ik vijf jaar in Ermelo. Ik ben grootvader van Elina en mijn kleinzoon Liam, die op 20 april is geboren. Voor de coronacrisis ging ik op vrijdag- en zaterdagavond stijldansen, was ik twee ochtenden per week in de sportschool. Eens per week deed ik pilates, omdat ik merkte dat ik moeite kreeg met opstaan als ik met mijn kleindochter op de grond zat.

Geen doel voor de lange termijn

Als commentator van turnen en kunstrijden zijn de Zomerspelen van Tokio, volgend jaar, en de Winterspelen van Peking in 2022 mijn laatste. Ik wilde in 2017 al stoppen, op verzoek van de hoofdredacteur ging ik door. Maar ik kan het toch niet tot mijn tachtigste doen? Ik moet de jongere generatie ruimte bieden. Voor het eerst in mijn leven heb ik geen doel voor de lange termijn. Ik wil een heel goede vader blijven, een heel goede grootvader worden en dienstbaar zijn aan de samenleving. Want dienstbaarheid, of dat nu is in een gezin, sportvereniging of een lokale gemeenschap, is de kern van het leven.”

Hij staat! Verhalen uit het turnleven van Hans van Zetten.

Auteurs: Lidewey van Noord en Marijn de Vries. ISBN 978 90 488 4331 2

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport