Haren krijgt een proftennistoernooi

Op de banen van Tennis- en Squashclub Haren (TSH) wordt in de laatste week van augustus een ITF Future-tennistoernooi georganiseerd: proftennis in Groningen dus.

De Futures zijn na de ATP-toernooien (waarvan de Grand Slams de bekendste zijn) en de Challengers, de derde categorie proftennistoernooien. Doorgaans doen jonge talentvolle spelers met een ranking van 300 tot 600 op de mondiale wereldranglijst mee aan een Future. Een groot deel van de Nederlandse top zal waarschijnlijk aanwezig zijn in Haren.

Toernooidirecteur Jan Bunt tekent samen met collega Martin Arends en Stadjershaltrainer Frans Wouters voor de organisatie. ,,De KNLTB kwam een paar weken geleden bij ons met de vraag of we hier zo’n toernooi willen organiseren’’, zegt Bunt.

Elders in het land was een toernooi weggevallen en de bond wilde de tweede serie van drie Futures in Nederland graag intact laten. Na Oldenzaal en Rotterdam wordt Haren dan het derde achtereenvolgende Nederlandse toernooi, zodat de buitenlandse tennissers drie weken lang in hetzelfde land kunnen spelen. Bunt: ,,We dachten al snel aan de banen van TSH, waar elk jaar ook al een topjeugdtoernooi wordt gespeeld. We zijn aan het werk gegaan en het is nu zo ver dat we het zeker laten doorgaan.’’

Kwalificaties starten op 25 augustus

Het toernooi duurt ruim een week en start met de kwalificaties op zaterdag 25 augustus. Een week later, op zondag 2 september, staan de finales gepland. Er is zowel een vrouwen- als een mannentoernooi en tevens worden er dubbels afgewerkt. Waarschijnlijk doen ook noorderlingen als Boy Westerhof mee, geboren in Assen en opgegroeid in Borger, al speelt hij vaak een categorie hoger, in het Challengercircuit.

Wie heel graag mee wil doen is Sidané Pontjodikromo (17). De geboren en getogen stad-Groningse woont in Leersum en traint bij coach Tjerk Bogtstra in Doorn, met als doel zo snel mogelijk de wereldtop te bereiken. De weg daar naartoe loopt voor Pontjodikromo voorlopig via Future-toernooien over de hele wereld. ,,Ik hoorde het net’’, reageert de jonge tennisser enthousiast, ,,en aan die Future ga ik zeker meedoen. Prachtig dat zoiets ook in het Noorden wordt georganiseerd.’’

Prijzengeld

Om rond te komen heeft het toernooi zo’n 50.000 euro nodig. Het prijzengeld voor zowel de mannen als de vrouwen bedraagt 15.000 dollar. Een fors deel is al toegezegd door de KNLTB, maar Bunt is nog hard op zoek naar sponsors. ,,We nemen wel een risico, want de bond staat niet garant voor eventuele tekorten. Dat zullen we zelf moeten afdekken. Maar laten we wel zijn: dit is een prachtig toptennisevenement voor het Noorden. Dit moet interessant zijn voor sponsors.’’ Het is de bedoeling dat het nieuwe Future-toernooi geen eenmalig evenement wordt. ,,We willen dit de komende jaren hier gaan doen’’, zegt Bunt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.