Hassan met overmacht naar goud op 5000 meter

Sifan Hassan moest nog wel even die 12,5 ronden in het Olympiastadion van Berlijn lopen, maar dat het resultaat een gouden medaille zou zijn, stond bij voorbaat eigenlijk al vast. De 25-jarige atlete maakte haar favorietenrol met glans waar in de finale van de 5000 meter. Ze zette twee ronden voor het einde aan en rende weg bij de rest. Ze won met overmacht in 14.46,12.

Susan Krumins kon vier dagen na haar verrassende zilveren medaille op de 10.000 meter niet nog eens stunten. De Nijmeegse eindigde als zevende. Maureen Koster, de derde Nederlandse in de finale, werd negende.

De Britse Eilish McColgan, die het tempo de eerste ronden aanvoerde, pakte zilver op zeven seconden achterstand. De Turkse Yasemin Can behaalde brons. De Israëlische Lonah Chemtai Salpeter kon als enige even mee met Hassan in de voorlaatste ronde, maar de winnares van de 10.000 meter vergiste zich een rondje en sprintte te vroeg af.

Topvorm

Hassan kende geen florissante start van seizoen. Ze sukkelde na de WK indoor in Birmingham, waar ze brons won op de 1500 meter, met haar knie. Hassan, die tegenwoordig woont en traint in Amerika, wachtte lang met haar rentree in de buitenlucht.

Eenmaal wedstrijdfit, vond ze heel snel haar topvorm. Die onderstreepte ze met een ijzersterk optreden in de Diamond League in Rabat, waar ze in het spoor van de Keniaanse Hellen Obiri naar een Europees record van 14.22,34 liep. Kort daarna scherpte ze haar Nederlands record op de Engels mijl (1609 meter) aan tot 4.14,71.

Hassan vluchtte als jong meisje uit Ethiopië naar Nederland en ontdekte het hardlopen als tijdverdrijf in asielzoekerscentra. In 2013 kreeg ze een Nederlands paspoort en sinds ze dat papiertje heeft, wint ze medailles. Ze was in 2014 al Europees kampioene op de 1500 meter en in 2016 wereldkampioene indoor op de 1500 meter.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.