FC Emmen heeft op de eigen Oude Meerdijk met 3-1 van Heracles Almelo gewonnen. Daarmee kruipt de Drentse eredivisionist verder uit het diepe dal waar het al maandenlang in verkeerde.

De vreugde omtrent de langverwachte terugkeer van het publiek op de Oude Meerdijk vierde vanzelfsprekend hoogtij, maar de zondag begon met een fikse aderlating. Nick Bakker, vaste waarde in het hart van de defensie van FC Emmen, moest de belangrijke wedstrijd tegen Heracles Almelo aan zich voorbij laten gaan. Hij verrekte zaterdag tijdens de laatste training zijn hamstring. Niets ernstigs, maar voldoende om hem zo’n zes à zeven dagen aan de kant te houden. Zijn vervanger: Keziah Veendorp.

Het was lang geleden dat de tribunes van de Oude Meerdijk dienst deden waarvoor ze bedoeld zijn: toeschouwers een thuis bieden. Om precies te zijn was de laatste keer tegen Willem II op 27 september vorig jaar (1-1). De hoeveelheid geluid die de in dit geval 987 toeschouwers - minder dan de toegestane 1.200 - produceerden voelde aan de ene kant onwerkelijk aan, maar tegelijkertijd ook o zo vertrouwd. Dat gold ook voor de rood-witte sjaals om de nek, het bier in de handen en de brede grijzen op de gezichten.

loading

Soeverein, maar de oplossing zit in de as

Met deze krachten achter zich begon FC Emmen zondag op de eerste paar minuten na voortvarend aan de wedstrijd. Verrips moest de gehele eerste helft in totaal tweemaal reddend optreden. Daartegenover stond een handvol aan kansen voor FC Emmen. Zo werd een kopbal van Miguel Araujo ternauwernood geblokt, schoot Caner Cavlan de bal na een een-tweetje met Kerim Frei in de handen van doelman Janis Blaswich en raakte Jari Vlak zowel de paal als de lat. FC Emmen speelde ronduit soeverein.

Richting het einde van de eerste helft kakte het spelbeeld enigszins in, constateerde ook onze analist Lesmond Prinsen. De voormalige verdediger van FC Emmen en huidig coach van The Knickerbockers zag dat bij FC Emmen de angst erin sloop om te verliezen. „Ik baal ervan dat er geen bal door de as werd gespeeld. Het ging allemaal rondom de as. De oplossing zit ‘m echt in de as. En als je dat niet durft, dan ga je Heracles in deze organisatie niet uit elkaar spelen.”

loading

‘Bij mij was je er met de brancard afgegaan’

Na rust trachtte FC Emmen weer aan te zetten en was het wederom de betere ploeg, maar bleef het moeite houden om door de laatste linie van Heracles te breken. Er klonk dan ook een groot gejuich toen scheidsrechter Jochem Kamphuis de Emmenaren na ruim 10 minuten spelen een strafschop toekende. Het was Michael de Leeuw die aan zijn shirt naar het kunstgras werd getrokken. De aanvoerder, hersteld van een griepje dat hem tegen Fortuna Sittard nog aan de kant hield, was vanaf de penaltystip onfeilbaar: 1-0.

,,Qua spelbeeld vind ik het een terechte voorsprong”, oordeelde Prinsen direct. De penalty zelf vond de analist echter niet geheel terecht. „Als ik heel eerlijk ben - ik ben zelf ook verdediger geweest - dan zou ik de volgende keer voor de enkels van De Leeuw gaan. Dit is eigenlijk gewoon je tegenstander naaien. Het was geen penalty. Bij mij was je eraf gegaan met een kruk of met een brancard. Maar goed, hij krijgt een penalty en dat is mooi voor FC Emmen.”

loading

Totale omslag in de wedstrijd

Waar Heracles de gehele wedstrijd al de mindere ploeg was, zette het in de slotfase toch nog aan om een treffer te forceren. De ploeg werd 10 minuten voor tijd beloond met een penalty. Doelman Verrips ging opzichtig in de fout door zijn tegenstander met een te hoog geheven been te torpederen. Een koud kunstje voor Rai Vloet, die de Almeloërs langszij bracht. „Dit worden tien hele interessante minuten”, oordeelde onze analist Prinsen. En hij zou gelijk krijgen.

Waar FC Emmen eerder dit seizoen meermaals het hoofd liet hangen bij een tegentreffer, gaf het nu alles om alsnog de volle drie punten binnen slepen. Vlak voor tijd lukte dat ook. Het was wederom De Leeuw die zijn ploeg uit het slop trok. Ditmaal met een knappe uithaal tegen de onderkant van de lat waarmee hij Blaswich verschalkte: 2-1. Onder luid gejuich gooide de aanvoerder de wedstrijd luttele minuten later op slot met zijn derde treffer van de middag. Een schot in de korte hoek.

loading

‘Standbeeld voor De Leeuw’

,,Als ze toch al een standbeeld voor Lukkien gaan neerzetten, zet er dan ook maar eentje neer voor De Leeuw. Wat is dit heerlijk zeg’‘, jubelde Prinsen nadat het laatste fluitsignaal had geklonken. FC Emmen is door deze overwinning naar de 16de plek op de ranglijst geklommen en heeft me twee punten afstand genomen van VVV Venlo. Zelfs de veilige 14de en 15de plekken zijn nu in zicht, de achterstand op nummer 14 RKC Waalwijk bedraagt namelijk ‘slechts’ twee punten. Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen Ajax.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
FC Emmen