Hayman klopt Boonen in Parijs-Roubaix

Het was niet de dag dat Tom Boonen de eerste wielrenner werd die de klassieker Parijs-Roubaix voor de vijfde keer op zijn naam schreef. De belg van Etixx-QuickStep reed een kleine 3 kilometer voor de finish heel even alleen op kop, maar zag Matthew Hayman, een van zijn vier medevluchters, aansluiten. De andere drie deden dat op de wielerbaan van Roubaix waarna Hayman de sprint won. De Australiër van Orica-GreenEdge boekte daarmee op 37-jarige leeftijd het grootste succes in zijn loopbaan.

Boonen werd tweede voor de Brit Ian Stannard, de Belg Sep Vanmarcke en de Noor Edvald Boasson Hagen. De wedstrijd kende en merkwaardig verloop door toedoen van een valpartij. Op meer dan 100 kilometer voor de streep, achter een vroeg ontstane kopgroep, brak het peloton in twee stukken. Boonen liet ploeggenoot Tony Martin het tempo opvoeren toen duidelijk was dat Fabian Cancellara en Peter Sagan de slag gemist hadden. Dat gold ook voor Niki Terpstra, de winnaar van 2014.

Voorop ontstond een groep met ook Vanmarcke en onder anderen vier renners van Sky met Stannard en Luke Rowe als potentiële kanshebbers. De Britse ploeg nam de koers in handen, maar op de lastige kasseizone 11 gingen liefst drie Sky-renners onderuit. Na dat slagveld reed Vanmarcke plots op kop met Stannard. Onder anderen Boonen en Boasson Hagen sloten weer aan, terwijl op de achtergrond Cancellara onderuit ging en Terpstra in zijn val meesleurde.

Kasseistrook

Op Le Carrefour de L'Arbre viel Vanmarcke aan. De Belg, in 2013 al tweede achter Cancellara en zondag wellicht de sterkste man in koers, kwam met vijf seconden voorsprong van de beruchte kasseistrook af, maar hield niet stand tegen zijn vier medevluchters.

In de slotfase vielen de vijf om de beurt aan. Boonen leek even op weg naar het record van vijf overwinningen, maar werd bijgehaald. In de sprint troefde Hayman, die al mee was in de eerste grote ontsnapping van de dag, hem daarna af.

Ramon Sinkeldam was op de vijftiende plaats de beste Nederlander. Cancellara, bezig aan zijn laatste wielerjaar en drievoudig winnaar, bereikte als veertigste de finish. De Zwitser werd als een held onthaald.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.