Healthy Ageing Tour finisht in hartje Stad

Vier van de vijf etappes van de Healthy Ageing Tour 2018 gaan door het Groninger land. Sluitstuk en klapstuk vormt de laatste etappe door de stad Groningen, met start en finish op de Vismarkt.

Koersdirecteur Thijs Rondhuis steekt zijn vreugde niet onder stoelen of banken. De eerstvolgende editie van de Healty Ageing Tour, waaraan de wereltop van het vrouwenwielrennen deelneemt, eindigt in hartje Stad: de Vismarkt. ,,Dat kan omdat de laatste dag van deze etappekoers op zondag plaatsvindt. Dan heb je in Groningen niet te maken met het vele woon- en werkverkeer. We zijn momenteel met de gemeente in gesprek over het parcours van acht kilometer door onder meer het Noorderplantsoen. Dat gaat prachtig worden.’’

Primeur paracycling

De Healthy Ageing Tour levert in 2018 een primeur met een driedaagse paracyclingkoers. De koersdirectie laat hiermee en langgekoesterde wens van de KNWU in vervulling gaan. Er komt een wedstrijd (woensdag, donderdag en vrijdag) op twee onderdelen: tandem en de individuele wedstrijd. Thijs Rondhuis: ,,Er staan weinig wedstrijden op de kalender voor wielrenners met een beperking. Daarom werkt de UCI ook graag mee aan dit evenement.
Met deze toevoeging bedienen we nu vier thema’s: de wereldtop, de talenten, de sporters met een beperking en gezondheid.’’
In elke start- en finishplaats wordt een groot gezondheidsplein ingericht onder regie van Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN).

In verregaande onderhandeling

Voorgaande edities eindigde de meerdaagse etappekoers met een omloop op het Duitse waddeneiland Borkum.

De Healthy Ageing Tour start volgend jaar op 4 april met een proloog, op een nog onbekende plaats. De Healthy Ageing Tour doet naast stad-Groningen ook de andere delen van de provincie Groningen aan; Westerkwartier, het Hogeland en Oost-Groningen. Alleen over de locatie van de proloog kan Rondhuis nog niet het verlossende woord geven. ,,Wij zijn in verregaande onderhandeling met een gemeente. Het ziet er goed uit. Ik verwacht één dezer dagen uitsluitsel. Het is in ieder geval een plaats buiten de provincie Groningen.’’

Na die proloog strijkt het peloton neer in het Westerkwartier, waar de vier gemeenten (Marum, Grootegast, Leek en Zuidhorn) in de nabije toekomst de handen ineenslaan. Rondhuis: ,,We rijden daar een route van honderd kilometer door deze toekomstige fusiegemeente, met een kleine slotomloop in finishplaats Grootegast. Het is mooi dat zij alvast een voorschot nemen op deze herindeling per 2019. In feite gebeurt dit ook voor de etappe van zaterdag door het Hogeland.’’

Oldambt en de Veenkoloniën

Tussendoor (op de vrijdag) staat een dubbele etappe gepland in het Oldambt en de Veenkoloniën. Tijdens de ochtenduren vindt rondom Winschoten de Oldambt Omloop plaats en na de middagpauze een individuele tijdrit in Stadskanaal en omgeving. Winsum is de start- en finishplaats van de etappe door het Hogeland, die loopt tussen Lauwersoog en het Eemsmondgebied. Deze route loopt voor een deel over het parcours van de Ronde van Groningen.

Tijdens de laatste drie koersdagen wordt de Healthy Ageing Tour, die op de UCI-kalender is opgewaardeerd naar de 2.1-status, omlijst met een juniorenkoers. Daarmee wordt, aldus Rondhuis, wederom aandacht geschonken aan talentontwikkeling.

Live op dvhn.nl

De Healthy Ageing Tour wordt volgend jaar via een livestream rechtstreeks uitgezonden via www.dvhn.nl. Ook Podium TV zal de koers intensief gaan volgen. Voor buitenlandse kijkers komt er ditmaal ook een Engelstalige livestream.

In 2018 wordt de achtste editie verreden. Van 2011 tot 2016 heette de koers nog Energiewacht Tour. Ellen van Dijk werd maar liefst drie keer eindwinnares. De tijdritspecialiste was de sterkste in 2013, 2016 en 2017.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.