Hekman Europees marathonkampioen inline

Gary Hekman is zaterdag in Steenwijk in een bloedstollende finale Europees marathonkampioen inline gewonnen. Hij klopte op de streep de Belg Bart Swings, de Spanjaard Peula Patxi en de Fransman Ewen Fernandez.

De 28-jarige marathonschaatser en -skeeleraar uit Gramsbergen won de sprint van het peloton, nadat tal van uitlooppogingen van onder anderen Ingmar Berga en de Frans Alexis Contin teniet waren gedaan. De eindsprint was door handtastelijkheden behoorlijk chaotisch. Zo werd nummer twee Swings gehinderd door een Italiaan.

Hekman: ,,Wat die Italiaan met Bart Swings deed, kon echt niet. Dat is niet de manier waarop je wilt sprinten. Maar ik ben natuurlijk hartstikke blij met dit goud.''

Swings toonde zich na afloop teleurgesteld. ,,Ik zeg niet dat ik 'm anders gewonnen had, want Gary had een supersprint. Maar ik werd wel zwaar gehinderd.”

Bij de vrouw ging de zege naar de Duitse Katharina Rumpus. Zij versloeg in de eindsprint haar medevluchtster Janita Willems-Crediet. Het tweetal had een halve minuut voorsprong op een achtervolgende groep, waarvan de Française Maelan Le Roux de eindsprint won. Willems was uiteindelijk blij met het EK-zilver, hoewel de rijdster uit Nieuwleusen na het bereiken van een voorsprong van twee minuten vrijwel al het kopwerk moest doen.

,,Een medaille, dat had ik vooraf nóóit gedacht,” reageerde Janita Willems.,,Natuurlijk is het wel een beetje teleurstellend dat het geen goud kon worden, maar daar had ik ook niet op gerekend.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.