Heldenontvangst basketballers Donar in snikheet Martiniplaza (+video)

De ongekende successen van Donar beginnen langzamerhand te wennen. De heldenontvanst in Martiniplaza was gisteren niettemin letterlijk en figuurlijk als een warm bad.

Slik. De videoboodschap van moeder Sylvia deed Sean Cunningham veel. Ma Cunningham, die als kind uit Amsterdam verhuisde naar de Verenigde Staten, feliciteerde haar zoon gisteravond in vlekkeloos Nederlands, zij het na al die jaren logischerwijs met een sterk Amerikaans accent.

Het was de eerste landstitel die Cunningham niet met vader David kon vieren. Zijn rolmodel overleed een half jaar geleden op 82-jarige leeftijd. ,,Maar hij kijkt mee vanuit de hemel en is trots op je. Hiep, hiep, hoera”, sprak de moeder van de spelverdeler vanuit Los Angeles.

Terwijl de zichtbaar geëmotioneerde Cunningham zich ten overstaan van de feestvierders in een snikheet Martiniplaza even geen raad wist met de boodschap, gaf Donar-mascotte Thunder hem een bemoedigend kneepje in zijn schouder.

Together. Het is de lijfspreuk van het in binnen- én buitenland zo succesvol geworden Donar. De derde landstitel op rij werd voor de verandering gevierd in Martiniplaza, daar waar de reuzen van coach Erik Braal het hondstrouwe publiek dit seizoen zo vaak op de banken hadden gekregen.

Het eigen vertrouwde theater

Maar succes went snel. Het bestuur van Donar zag dat er de laatste jaren steeds minder mensen naar de Grote Markt kwamen om de basketballers te huldigen voor alweer een hoofdprijs. Daarom togen spelers, staf en begeleiding gisteren na het traditionele etentje in Paterswolde eens niet naar het centrum van Stad, maar naar hun eigen vertrouwde theater.

In Martiniplaza waren kosten noch moeite gespaard om Donar een dag na de beslissende zege in Leiden een heldenontvangst te geven. Eerst klonken er in de Topsportlounge warme woorden van burgemeester Peter den Oudsten en wethouder Paul de Rook.

Toen de voor volgend seizoen nog niet vastgelegde sterspeler Brandyn Curry in het zonnetje werd gezet, werd er door een deel van de aanwezige businessclub-leden ‘one more year’ gescandeerd. De grijnzende Curry liet het zich welgevallen.

Het meeste kabaal voor Jason Dourrisseau

Na het feestje in de Topsportlounge was het de beurt aan de wachtende fans in de grote zaal. Speaker Martin Kuizenga riep de spelers één voor één op het podium, dat veel weg had van een boksring. Publiekslieveling Jason Dourrisseau, het boegbeeld van het Donar van de laatste jaren, werd zoals gewoonlijk met het meeste kabaal verwelkomd. ,,Toen ik hier ooit binnenkwam, had ik nooit kunnen denken dat ik hier zolang zou blijven”, zei Dourrisseau.

Braal kreeg als architect van al het moois de sportpenning van de stad Groningen uit handen van burgemeester Den Oudsten. De vereerde succescoach roemde op zijn beurt de Donar-fans. ,,Ik krijg voor grote wedstrijden vlinders in mijn buik. De sfeer is dan echt magisch. Het blijft fantastisch om dat mee te maken. Elke keer weer.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.