Henk Grol maakte zondag tijdens het EK judo in Lissabon korte metten met zijn aartsvijand Roy Meyer. In de kwartfinale gooide de 36-jarige Veendammer zijn rivaal binnen de kortste keren op de rug. Daarmee lijkt de strijd om het felbegeerde olympische ticket beslist.

Meyer begon uiterst agressief. Eerst schopte hij Grol tegen zijn enkel. Dat leek even aan te komen bij de ervaren Groninger, maar hij vermande zich binnen enkele seconden. Daarna deelde zijn Brabantse opponent hem nog een tik uit op het hoofd. Vervolgens was Grol er klaar mee. In hoog tempo werkte hij Meyer naar de grond, lag hij bovenop hem en was het met ippon gedaan met de dadendrang van de reus uit Breda.

Toen beide mannen op de grond lagen, dreigde de zaak nog even uit de hand te lopen. Grol en Meyer kunnen elkaars bloed zowel op als buiten de tatami wel drinken. Terwijl de scheidsrechter de partij al had beëindigd, leek het duo elkaar alsnog in de haren te vliegen. Ook toen de plichtplegingen op de mat al waren beëindigd en de kemphanen op weg waren naar de kleedkamer, werden er over en weer nog wat verwensingen uitgewisseld.

Grol en Meyer waren in een tweestrijd verwikkeld om het enige olympische ticket dat voor Nederland beschikbaar is. Grol had daarvoor al de beste papieren, gezien zijn gehele staat van dienst. Het EK in Portugal was het laatste meetmoment voordat de selectiecommissie uiterlijk eind april definitief zijn keuze maakt. Dat lijkt nu geen heikele kwestie meer te worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport