Judoka Henk Grol uit Veendam voegde zondag op het EK in Portugal een zilveren medaille toe aan zijn grote verzameling eremetaal. Belangrijker was de overwinning in de onderlinge confrontatie met aartsrivaal Roy Meyer. ,,Ik ben de beste, dat heb ik laten zien.’’

Henk Grol plaatste zich zondag tijdens het EK in Lissabon voor de finale dankzij een knappe zege op de nummer één van de wereldranglijst, de Tsjech Lukas Krpalek. In de eindstrijd moest de Groningse nummer zeven van de wereldranglijst vervolgens zijn meerdere erkennen in Inal Tasoev, die op de derde plaats staat. De Rus gooide de Groninger binnen twee minuten met een perfect uitgevoerde worp op de rug. Voor Grol was het de vierde keer dat hij op een EK genoegen moest nemen met zilver. In 2008, 2015 en 2016 werd hij Europees kampioen.

Moreel boekte de 36-jarige Grol de belangrijkste overwinning al in de kwartfinale, toen hij in een onderlinge confrontatie met aartsrivaal Roy Meyer duidelijk maakte wie de enige judoka is die namens Nederland naar de Olympische Spelen afgevaardigd mag worden. Het was de eerste keer dat de zwaargewichten, die elkaar niet kunnen luchten of zien, tegenover elkaar stonden in een officiële wedstrijd. Grol maakte korte metten met zijn rivaal. Binnen de kortste keren lag Meyer op zijn rug, waarmee de strijd om een ticket naar Tokio wel beslist lijkt.

‘Ik was rustig en cool’

Dat vond Grol zelf ook. ,,Ik was rustig en cool en wist wat ik moest doen. En dat heb ik gedaan. Hij had geen schijn van kans. Ik ga naar mijn vierde Spelen en ga in Tokio mijn derde olympische medaille pakken”, sprak hij zelfverzekerd. ,,Hij wilde een clash en die heeft hij gekregen. Dit is het resultaat. Ik had maar één doel en dat is laten zien dat ik de beste ben. En dat heb ik gedaan.”

Meyer begon uiterst agressief aan de kwartfinalepartij. Eerst schopte hij Grol een paar keer tegen zijn enkels. Dat leek even aan te komen bij de ervaren Groninger, maar hij vermande zich binnen enkele seconden. Daarna stak de Brabantse opponent Grol nog in zijn oog. ,,Het was lomp’’, gaf Meyer na afloop toe. Grol was er klaar mee. In hoog tempo werkte hij Meyer naar de grond, lag hij bovenop hem en was het met ippon gedaan met de dadendrang van de reus uit Breda.

Nadat beide mannen op de grond lagen en de wedstrijd was beslist, dreigde de zaak alsnog te escaleren. Zelfs toen de plichtplegingen op de mat waren beëindigd en de kemphanen op weg waren naar de kleedkamer, werden er over en weer nog verwensingen uitgewisseld, maar uiteindelijk hielden de kemphanen zich in. Meyer wist in het vervolg van het toernooi ook geen potten te breken en ging zonder medaille naar huis.

Elleboogblessure Kim Polling

Het Wilhelmus schalde zaterdagmiddag in Lissabon uit de luidsprekers van de judo-arena, maar de vrolijke noten waren niet bestemd voor Kim Polling. Waar de Groningse geblesseerd afhaakte voor de strijd om het brons, ging haar grote concurrente Sanne van Dijke als Europees kampioen van de tatami.

Kim Polling werd zaterdag tijdens het EK judo in Portugal geacht om voor het brons te knokken tegen Madina Taimazova, maar de Russische stapte aan het eind van de middag in haar eentje de mat op. Polling haakte ter elfder ure af met een elleboogblessure, nadat ze eerder op de dag in de halve finale was gesneuveld tegen Margaux Pinot, de Francaise die het later op haar beurt in de titelstrijd aflegde tegen Van Dijke.

Voor Polling stond in Lissabon niet alleen de Europese titel op het spel. Het was ook het laatste meetmoment op weg naar de Olympische Spelen. Daarvoor is de Groningse verwikkeld in een rechtstreekse confrontatie met Van Dijke, die zich dus de nieuwe Europees kampioene mag noemen in de klasse tot 70 kilogram.

Van Dijke had het geluk van een relatief gemakkelijke loting. Waar Polling in een meeslepende halve finale strandde tegen wereldtopper Pinot, bereikte Van Dijke de eindstrijd door een overwinning op de nummer 115 van de wereld, de Kroatische Lara Cvjetko. Polling legde het loodje in de verlenging van de halve finale, na een ware uitputtingsslag tegen Pinot. De Zevenhuizense kreeg haar derde straf wegens passiviteit. Die werd haar fataal.

Geen risico met het oog op WK

Polling zegt zich nog steeds geen zorgen te maken over haar afvaardiging naar Tokio. In Lissabon herhaalde ze de woorden die ze zaterdag in een interview met DVHN al gebruikte. ,,Ik kan me niet voorstellen dat dit het verschil gaat maken”, zei Polling. De Groningse gaf aan dat ze zich had afgemeld voor de partij om het brons om geen risico’s te nemen met het oog op het WK, dat in juni in Boedapest plaatsvindt. Ze wil daar om de wereldtitel strijden, maar ook ritme opdoen in aanloop naar de Olympische Spelen, overtuigd als ze is dat het olympische ticket voor haar is. Uiterlijk eind april neemt een selectiecommissie daarover een besluit.

,,De loting van Sanne was compleet anders dan mijn loting”, blikte Polling terug op het EK. ,,In de tweede ronde won ik van Barbara Timo, de nummer 2 van de afgelopen WK. En zij heeft op niet één toernooi van twee wereldtoppers gewonnen. Altijd maar van eentje. En op de wereldranglijst gaat ze me ook niet voorbij.’’

Volgens Polling moet er ook een kleine kanttekening worden geplaatst bij de Europese titel van haar landgenote. ,,De Engelse en Duitse judoka’s waren er niet bij op deze EK. Het was gewoon niet heel sterk bezet in onze klasse.’’ De door blessures geplaagde Polling laat zich in Nederland verder onderzoeken. In Tokio hoopt ze weer op haar gewenste niveau te zitten. ,,De kracht heb ik wel, maar ik heb op dit moment de snelheid niet. Ik reageer gewoon nog te traag. Ik heb er alles aan gedaan. Maar ja, het blijft een selectiecommissie die uiteindelijk de knoop doorhakt. Het zou zomaar kunnen dat ze Sanne aanwijzen.’’

Van Dijke zelf was na het veroveren van haar tweede EK-titel stellig. ,,Dat ik zo eindig, laat denk ik zien dat ik de enige juiste keuze ben. Volgens mij is het vrij duidelijk’’, stelde ze zelfverzekerd

Polling heeft onder meer vier Europese titels op haar naam staan en pakte in 2013 brons op het WK. Verder won ze vier keer de Masters en veroverde ze vijf Grand Slam-titels. Van Dijk werd Europees kampioen in 2017 en won in datzelfde jaar ook een Grand Slam. Nu mag de Brabantse zich dus opnieuw Europees kampioen noemen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport