Dennis Telgenkamp is bezig aan zijn laatste maanden als prof. De 33-jarige doelman van FC Emmen vindt het welletjes geweest en hangt na dit seizoen zijn handschoenen aan de wilgen. „Ik merkte dat ik het steeds minder leuk begon te vinden.”

Het leven als betaald voetballer, het elke dag trainen en voluit moeten gaan; diep van binnen begon het Dennis Telgenkamp de laatste tijd steeds meer tegen te staan. De Tukker is nog altijd van mening dat voetbal een van de mooiste dingen is die er bestaan, maar het échte plezier in het spelletje verdween langzaam uit zijn lijf en dat gevoel borrelde de laatste maanden steeds vaker en harder naar de oppervlakte. Bovendien zijn er belangrijkere dingen in het leven.

„Ik merkte dat ik het steeds minder leuk begon te vinden en het gevoel om te stoppen werd steeds sterker, dan moet je eerlijk tegen jezelf zijn”, zegt Telgenkamp. In feite had de doelman vier à vijf weken geleden de knoop al doorgehakt. „Sindsdien was het nog een beetje aftasten wanneer het beste moment zou zijn om het naar buiten te brengen. Het was zeker op dat moment - en nu nog steeds - belangrijk dat de aandacht niet op mij kwam te liggen, gezien het proces dat wij doormaken en de focus op lijfsbehoud.”

‘Ik wil niet halverwege september denken: dit is niet juist’

Telgenkamp is bezig aan zijn zesde seizoen bij FC Emmen en speelde er tot nu toe 164 officiële duels. Van de spelers in de huidige selectie is hij degene met de meeste wedstrijden achter zijn naam. In totaal hield hij 47 keer de nul voor de rood-witten. Dit seizoen was de bijna 34-jarige Tukker niet onomstreden onder de lat bij FC Emmen. Hij raakte tweemaal zijn basisplaats kwijt. Eerst aan de Duitser Felix Wiedwald die hij weken later weer uit de basis verdreef, vervolgens aan Sheffield United-huurling Michael Verrips.

„Dat maakte het er de laatste maanden niet leuker op en is uiteindelijk deel gaan uitmaken van een optelsom. Wil ik volgend jaar nog wel in de eerste divisie keepen of niet? Zit ik daar op te wachten? Of, ongeacht het niveau, wil ik nog een jaar op de bank zitten? Zou ik dat mentaal volhouden? Dat zijn allemaal dingen die meespelen. Ik wil ook niet ergens aan beginnen en in september al denken: dit is niet de juiste keuze geweest. Dan moet je nog een jaar, want ik ben niet iemand die halverwege stopt.”

Eventueel verder in andere functie bij FC Emmen

Hoewel vrienden, familie en teamgenoten hem de afgelopen weken vaak vroegen of hij het nou wel zeker wist, is Telgenkamp er nog steeds van overtuigd dat hij de juiste keuze heeft gemaakt om na dit seizoen zijn keepershandschoenen aan de wilgen te hangen. „Wat ook meespeelt is dat ik ouder word. Dan ga je toch verder kijken, zo van wat wil ik in de toekomst gaan doen? Dat kan ik de komende tijd gaan uitzoeken. Wat het wordt, weet ik niet. Ik ben nu met FC Emmen in gesprek over een functie binnen de club.”

Na al die jaren voelt FC Emmen als ‘zijn’ club, of beter gezegd zijn thuis. Het mooiste moment was volgens Telgenkamp toch wel de promotie naar de eredivisie in het seizoen 2017/2018. „Om als aanvoerder zijnde te promoveren is geweldig, dat zal ik nooit meer vergeten. Ik ben er bovendien trots op dat ik zoveel wedstrijden heb mogen spelen voor FC Emmen. Het hadden er meer kunnen zijn als ik bijvoorbeeld eerder was weggegaan bij Heracles Almelo, waar ik op de bank zat... Maar als ik terugkijk, overheerst de trots.”

‘Het zou mooi zijn als ik nog minuten mag maken’

Telgenkamp, of ‘De Telg’ zoals hij ook weleens werd genoemd, zegt van zijn laatste maanden als prof te gaan genieten. „Daar ben ik al mee begonnen toen ik de knoop had doorgehakt. Gewoon plezier maken, leuke dingen meemaken en met z’n allen ervoor zorgen dat we in de eredivisie blijven. Als dat lukt, is het aan het eind van dit jaar dubbel feest. Het zou al helemaal mooi zijn dat we ons eerder veilig spelen en ik nog minuten mag maken, maar nogmaals: het moet niet om mij gaan, de focus op lijfsbehoud staat voorop.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
FC Emmen