Van maandenlang uitzichtloos stijf onderaan de eredivisie bungelen naar zicht op rechtstreeks lijfsbehoud. Het seizoen van FC Emmen begint zo langzamerhand op een bestseller te lijken. Met de 1-3 overwinning op Fortuna Sittard schreef de Drentse voetbalclub het nieuwste hoofdstuk.

Dick Lukkien wandelde na afloop van de wedstrijd tussen Fortuna Sittard en ‘zijn’ FC Emmen op een rustig tempo door de gangen van het onderkomen van de Limburgse tegenstander, op weg naar de persruimte. Voor de zevende keer achtereen geen walk of shame, dat was in de maanden daarvoor wel anders.

Telkens moest hij uitleggen waar het misging. Waarom lieten zijn spelers zich als makke lammetjes naar de slachtbank leiden? Zou het tij nog wel kunnen worden gekeerd? Inmiddels krijgt hij vragen van een heel ander kaliber. Of de huidige ontwikkelingen zo langzamerhand rijp zijn voor een boek, bijvoorbeeld.

„Ik vind het nu nog te vroeg om het daarover te hebben”, antwoordde Lukkien na de met 1-3 gewonnen wedstrijd tegen Fortuna. „Als we ergens in mei zitten en het ziet er nog steeds rooskleurig uit, dan zou je dat kunnen overwegen. Maar dat laat ik aan jullie journalisten over, ha ha. Ik ben trainer.''

,,Kijk, ik snap wel dat veel mensen ons weken geleden al hadden begraven. Sindsdien hebben we een mooie stijgende lijn ingezet, maar we blijven nuchter en de realiteit is dat we op dit moment 17de staan. Nog altijd onder de streep en dus op een plek waar we onszelf aan het einde van de rit liever niet terugzien.”

Bijl laat zich in de luren leggen

Lukkien zag zijn elftal zaterdagavond in Sittard een moeizame wedstrijd spelen. Van de schwung die het spel van FC Emmen de laatste weken kenmerkt, was weinig terug te zien. De ploeg was weliswaar de betere van de twee, maar had moeite om door de Limburgse linies heen te breken.

Onze analist Marloes de Boer omschreef de eerste helft die in 0-0 zou eindigen, dan ook als ‘saai’. Een van de oorzaken was volgens de in Den Ham geboren voormalige voetbalster van FC Twente dat Sergio Peña – afgelopen weken de spil in de Emmer wederopstanding – tegen Fortuna de ‘ flow ’ maar niet te pakken kon krijgen.

Na rust zag De Boer hoe de wedstrijd een knotsgekke wending kreeg. Zo benutte Peña een penalty nadat Paul Gladon in de vijandelijke zestien meter aan zijn arm onderuit werd getrokken. Tot overmaat van ramp voor Fortuna kreeg Roel Janssen daarvoor een rode prent.

„De penalty was terecht, maar de rode kaart te zwaar gestraft”, oordeelde onze analist. In plaats van erop en erover te gaan, leek FC Emmen eerder de voorsprong te verdedigen. Het kwam het spel niet ten goede en dat stelde Fortuna in staat om 5 minuten voor tijd de gelijkmaker binnen te schieten. Dat mocht Glenn Bijl zich aanrekenen, aangezien de rechtsback zich gemakkelijk in de luren liet leggen door de trefzekere Dimitrios Emmanouilidis.

Vertrouwen en vastberadenheid

Luttele minuten later zou diezelfde Bijl zijn fout goedmaken door een penalty te versieren. Het gegeven dat Peña even daarvoor geblesseerd naar de kant was gegaan, pakte de Knoalster met beide handen aan. Hij eiste de bal op en schoot hem onberispelijk binnen. Of, zoals De Boer na afloop zou zeggen: „koelbloedig”.

Paul Gladon, vervanger van de grieperige Michael de Leew, maakte er in de slotfase nog 1-3 van. Nadat hij al twee doelpunten had zien worden afgekeurd, leek ook deze ongeldig te worden verklaard, maar na ingrijpen van de VAR besloot scheidsrechter Joey Kooij de treffer alsnog toe te kennen. Het was de genadeklap voor Fortuna.

„We pakken de laatste weken behoorlijk veel punten”, zei Dick Lukkien na afloop met een grote glimlach op zijn gezicht. „Hoewel, ik moet zeggen dat ik het van onze kant voetballend gezien niet een heel goede wedstrijd vond. Er zat echter wel vertrouwen en vastberadenheid in de ploeg en ik ben dan ook van mening dat we verdiend gewonnen hebben.''

,,En dat de man die er bij de 1-1 niet goed uitzag, Glenn Bijl, vervolgens een penalty veroorzaakt en ‘m zelf binnenschiet is tekenend voor de fase waarin we nu zitten. Dat dwingen we zelf af. Je kunt ook denken: ‘wat moet ik nou doen?’ Bijl twijfelde daarentegen niet en ging gewoon in de aanval.”

Weekje vrijaf ‘best wel oké’

Door de zege op Fortuna is de reeks van ongeslagen wedstrijden uitgebreid naar zeven. Alleen Ajax en AZ pakten in diezelfde periode meer punten. Bovendien zijn de Drenten zowel de veilige vijftiende- als de zestiende plek, goed voor play-offs om promotie/degradatie, tot op één punt genaderd doordat concurrenten Willem II en VVV Venlo verloren.

En dan te bedenken dat FC Emmen zeven wedstrijden geleden nog uitzichtloos met 6 punten onderaan de eredivisieranglijst bungelde. Lukkien zelf sprak onlangs nog van ‘misschien wel de grootste Houdini-act ooit’ als FC Emmen erin zou blijven. Wat dat betreft zijn de vragen omtrent een boek over dit seizoen zo gek nog niet. Het zou in potentie een bestseller kunnen zijn.

Aankomend weekend worden er geen wedstrijden gespeeld omdat zondag de bekerfinale tussen Ajax en Vitesse op de agenda staat. Is dat, gezien de huidige reeks van FC Emmen, nou wel zo’n welkome onderbreking van het programma?

Waar enkele van zijn spelers – waaronder Bijl en Gladon – na afloop van de wedstrijd in Sittard aangaven maar al te graag zo snel mogelijk te willen doorpakken, zei Lukkien het weekend vrijaf ‘best wel oké’ te vinden. „We hebben met onder anderen Lucas Bernadou een paar geblesseerden in de selectie en sommige andere jongens lopen misschien op hun tandvlees. Die kunnen nu een weekje herstellen. Dus dat is prima.”

‘Momentum is net iets meer doen dan de laatste wedstrijd’

Of er nog een oefenwedstrijd wordt gespeeld is onduidelijk, maar de wedstrijdluwe weken geven de trainer volgens eigen zeggen de mogelijkheid om het een en ander aan extra arbeid op het trainingsveld te verrichten.

„Er zaten in deze wedstrijd voldoende momenten waarvan ik vond dat we het niet goed genoeg deden, zoals het onder druk te snel spelen van de lange bal. Ik wil niet populair klinken, maar zoals gezegd vond ik ons niet heel goed spelen; niet naar ons beste kunnen. Daar moeten we deze twee weken mee aan de slag. Met die wetenschap is er dan ook geen enkele reden om te denken dat we er al zijn. Het momentum is altijd de volgende wedstrijd net iets meer doen dan de laatste.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
FC Emmen