Jan Jaap Zijlstra (links) en Gaby Hensens.

Het succesverhaal van fusieclub VV Winsum

Jan Jaap Zijlstra (links) en Gaby Hensens. Foto: Jan Willem van Vliet

Bijna drie jaar geleden gingen Hunsingo en Viboa verder samen onder de naam VV Winsum. De fusie verliep vlekkeloos, er wordt hard gewerkt aan het nieuwe sportpark en ook sportief gaat het de club voor de wind.

Kinderen rennen door het halletje van de kantine van VV Winsum. Ze hebben in hun meivakantie een voetbalmiddag op de club. In een kamertje zitten Jan Jaap Zijlstra en Gaby Hensens er tevreden bij. De twee zijn samen met Martin Tillema verantwoordelijk voor de prestatieteams van VV Winsum.

Bloedfanatiek

Alle aandacht bij de club ging de laatste jaren uit naar de fusie (op 1 juni 2016 gingen Hunsingo en Viboa samen verder onder de naam VV Winsum) en het nieuwe sportpark. De fusie verliep vlekkeloos en bij het nieuwe sportpark is de eerste schop in de grond gegaan. Het gaat nu dus weer gewoon over voetbal. En daar zijn Zijlstra en Hensens dolblij mee.

Ze geven het ruiterlijk toe: ze zijn fanatiek, bloedfanatiek. Dat blijkt als Zijlstra tijdens het gesprek zomaar begint over een wedstrijd van acht jaar geleden, toen hij nog assistent was van trainer Hans van der Ploeg bij Viboa. ,,We hadden toen potverdorie kans om kampioen te worden”, roept hij uit, terwijl hij hard op de tafel slaat. ,,HZVV stond dik bovenaan, maar wij kwamen steeds dichterbij. Toen verloren we ineens bij Blauw Wit met 1-0. Als we die hadden gewonnen, hadden we een beslissingswedstrijd moeten spelen tegen HZVV. Die hadden we gewonnen, weet ik zeker!”

Winsum-crack

Het is fijn dat het weer over voetbal gaat. Jarenlang was dat bijzaak. De samenvoeging van beide clubs en het nieuwe sportpark waren belangrijker. De fusie verliep dus vlekkeloos. De club telt zo’n 1100 leden en behoort daarmee tot de grootsten van de provincie. Over een jaar zal het nieuwe onderkomen van de vereniging klaar zijn. Vijf velden, waarvan twee van kunstgras, worden aangelegd op de plek waar Hunsingo vroeger speelde. ,,Het hoofdveld is echt gras, dat vonden we belangrijk”, benadrukt Zijlstra.

Organisatorisch gaat het goed bij Winsum, sportief misschien nog wel beter. De dames van Winsum, getraind door voormalig Winsum-crack Neil Judkins, staan op 1 juni in de finale van de beker. De eersteklasser neemt het daarin op tegen The Knickerbockers uit Groningen.

Het kan zomaar zijn dat de mannen die dag in Zuidwolde ook de finale spelen. Zij zijn doorgedrongen tot de halve finale en nemen het daarin dinsdag in Leek op tegen VEV‘67. Met het bereiken van de halve finale zijn de mannen van trainer Bert Vos al verzekerd van deelname aan het landelijke bekertoernooi.

Geen cent

Zijlstra: ,,We gaan niet over wedstrijden heen kijken. Eerst is het competitieduel van morgen met Balk belangrijk. Daarna komt de wedstrijd van dinsdag. Een unieke kans om de finale te bereiken. Ik heb het als speler met Appingedam meegemaakt tegen FVC. Als amateurvoetballer maak je zoiets hooguit één keer mee.” Hensens kijkt Zijlstra met een glimlach aan en steekt plagerig twee vingers in de lucht. ,,Ik heb het met Appingedam en Be Quick meegemaakt en beide keren gewonnen, maar Jan Jaap heeft gelijk. Zoiets vergeet je nooit meer.”

Het is knap wat Winsum presteert, zeker als je bedenkt dat spelers geen cent betaald krijgen. Zelfs de transfer van Rogier Krohne van Schalke 04 naar Winsum ging met gesloten portemonnee. Keurig betaalt de spits drie keer per jaar zijn contributie.

Vrijwilligers

,,Stel dat we naar de hoofdklasse promoveren, dan gaan we ook niet betalen”, is Hensens duidelijk. ,,Dan moeten we heel hard werken om erin te blijven. We moeten de cultuur van de club behouden. Hier betalen we niet. Punt. Spelers buiten Winsum mogen hun reiskosten declareren, maar ik weet wel zeker dat niet iedereen dat doet.”

Organisatorisch en sportief staat de club er goed op. Is er dan niets negatiefs te melden? ,,Het is natuurlijk nu en het komende seizoen heel lastig om zoveel teams te huisvesten op het oude complex van Viboa”, zegt Zijlstra. ,,Het is behelpen. Gelukkig zijn er zo ontzettend veel vrijwilligers die hun best doen om het hier voor elkaar te krijgen.”

Hensens valt hem bij. ,,Kijk, Jan Jaap en ik zijn voornamelijk bezig met de prestatieteams, maar iedereen bij de club is belangrijk. VV Winsum is een echte vereniging.”

menu