Het valt niet mee om de Feyenoord te hebben

Goh, Thomas Rosenboom is dus ook Feyenoordfan. Al zegt hij zelf dat hij ‘de Feyenoord heeft’. Zoals je ook de griep kunt hebben. De Ziekte die Feyenoord heet. ‘Ajax, dat heeft niets tragisch. Als ik naar Ajacieden kijk, dan denk ik: het is net als met knappe meisjes. Leuk om naar te kijken, maar ik voel er niets bij.’ Ajax, wil Rosenboom maar gezegd hebben, heeft zijn vriendschap niet nodig. Die redden zich wel. ‘Ik was voor Feyenoord omdat het zo moeilijk is om voor Feyenoord te zijn.’

Als er één ding duidelijk wordt in Kuipkoorts, het boek waarin Ronald Giphart en Rob van Scheers met een trits gasten wedstrijden van Feyenoord bezochten, is wel dat je

niet voor je plezier supporter van die club bent. De Engelse schrijver Nick Hornby, die de liefde voor een voetbalclub vergeleek met het bezit van een bochel, schreef het al: Je moet er mee leren leven.

Leed levert dan misschien niet altijd de beste prestaties op, maar wel lekkere verhalen. Giphart en Van Scheers hebben zestien jaar geleden hetzelfde gedaan: elke wedstrijd een gast meenemen naar Feyenoord en daar een hoofdstuk over opschrijven.

Aangevuld met bespiegelingen uit de perskamer, herinneringen uit mooie en uiteraard minder mooie tijden en een gesprek met Willem van Hanegem die nog even uitlegt waar een van de vele Feyenoorddrama’s vandaan komt. 15 april 1972, Feyenoord - Ajax 1-5.

Willem: ‘Net voor die wedstrijd hadden zes spelers van ons te horen gekregen dat hun contracten niet zouden worden verlengd.

Laten we het erop houden dat we niet helemaal bij de les waren.’

Anna Enquist ziet Feyenoordsupporters als gokverslaafden en baseert zich daarbij op Amerikaans onderzoek. ‘Daarin werd opmerkelijk genoeg aangetoond dat gokverslaafden niet te vaak willen winnen, want dan lijkt het te veel op naar de bank gaan. De suspens voor de gokverslaafde is helemaal niet het geld, maar de spanning of er zo af en toe eens iets gewonnen wordt. In die zin is ook Feyenoord een eenarmige bandiet en tegelijkertijd een metafoor voor het leven zelf: je moet doorgaan, ook al krijg je maar zelden datgene waarvan je vindt dat je het verdient.’ Rotterdamser kan het eigenlijk niet. De zon voelt pas lekker als ie achter de wolken vandaan komt, niet als hij altijd, vanzelf schijnt.

Kuipkoorts is een dikke uitgave van het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras dat niet zo Feyenoordminded is. Al met al een leuk cadeau voor de Feyenoord-aanhang; die van Ajax moet ‘m zelf maar kopen. Ze zullen zich om al dat Rotterdams leed verkneukelen

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.