Sportclub Veendam verdween in 2013 uit het profvoetbal, maar drie seizoenen daarvoor (op 12 mei 2010) werd ook al het bankroet over de club uitgesproken. Via een houdiniact kon dat worden teruggedraaid. Nu, tien jaar later, blikken we in een korte serie terug op dit door menig voetbalfan bijna ‘vergeten faillissement’. Vandaag deel 1: het roerige seizoen in vogelvlucht.

Nieuwe namen

Het zag er allemaal best florissant uit, toen de selectie van BV Veendam op 27 juni 2009 de voorbereiding op het nieuwe seizoen startte. Locatie: het hoofdveld van v.v. Borgercompagnie, waar Bertus Kor als vanouds – live in concert – op zijn accordeon het welbekende ‘Aan de Langeleegte…’ aanhief.

De clubleiding deed goede zaken op de transfermarkt, er was voor vijf jaar een nieuwe hoofdsponsor (Koos Gjaltema) en er bestonden stadionplannen.

De komst van Michael de Leeuw naar Veendam bleek een surprise die de club pas later mocht uitpakken. Loekie , zoals trainer Joop Gall hem noemde, ontpopte zich gaandeweg het seizoen als een goudhaantje en werd met 25 treffers topscorer van de Jupiler League.

Een andere debutant in de selectie heette Anco Jansen, een boefje van net 20 uit Zwolle, die als tamelijk recalcitrant te boek stond. Van Ajax A1 kwam de geblokte verdediger Mitch Apau. De aangetrokken routine: doelman Peter van der Vlag (Cambuur Leeuwarden), linkerspits Tjeerd Korf (Excelsior), middenvelder Paul Matthijs (FC Groningen) en aanvaller René Wessels (SV Meppen).

Net geen play-offs

Het is onmogelijk de tijden met elkaar te vergelijken maar met deze selectie, zie kader, zou je vandaag de dag een serieuze gooi naar de titel van Keuken Kampioen Divisie hebben gedaan.

Peter van der Vlag, destijds doelman: ,,Als je kijkt naar de kwaliteit en naar de mix van oud en jong, dan hadden we nu zeker meegedaan. Joop Gall had als trainer destijds ook een goed verhaal. Op basis daarvan ben ik destijds van Cambuur naar de Langeleegte teruggekeerd. En er zat niet alleen veel kwaliteit in de selectie. Wij hadden een super leuke groep, waarmee we naast het voetbal veel dingen samen deden.’’

De start van het seizoen was werkelijk wervelend: Haarlem-BV Veendam 1-6, BV Veendam-Fortuna Sittard 5-1. Voor de winterstop moest FC Emmen er met 3-0 aan geloven aan de Langeleegte, maar aan het eind van het liedje eindigde Veendam als negende, één plek te laag voor het halen van de play-offs. Het laatste duel tegen Go Ahead Eagles (23 april) eindigde in 1-1, waar winst nodig was.

Onrustige tijden

De vraag zal altijd blijven of Veendam die play-offs had gehaald als de spelers mentaal van de financiële onrust verstoken waren gebleven. Na de winterstop begon het er namelijk steeds slechter uit te zien.

Gerard Wiekens: ,,Ik had voordat de problemen naar buiten kwamen al beslist dat dit mijn laatste seizoen zou zijn: twintig jaar betaald voetbal en meer dan vijfhonderd duels. Het was echter niet leuk om na zo’n seizoen te stoppen. Dat deed mij wel iets. Ik weet nog dat diverse spelers regelmatig naar het bestuur of de trainer stapten met hun problemen, vooral financiële. Zelf was ik toen 37 jaar en niet direct in de zorgen, maar jonge spelers met een klein contract moesten ook hun maandelijkse huur betalen. De tankpas die was geblokkeerd, et cetera. Zoiets neem je indirect toch mee op het veld.’’

De financiën

Het trieste nieuws werd bewaarheid. Nadat BV Veendam sinds 1 april in surseance van betaling verkeerde, restte bewindvoerder en later curator mr. Wim Entzinger niets anders dan vijf dagen na de competitie (28 april) het faillissement aan te vragen. De schuldenlast was volgens hem niet te saneren.

Kardinaal punt was een sponsorbijdrage van 1,3 miljoen euro die ondanks een vonnis door de kortgedingrechter niet werd betaald. Hierdoor zat de club al sinds de winterstop met liquiditeitstekorten.

Entzinger slaagde erin het faillissement voor even uit te stellen, omdat er een oplossing gloorde, maar op 12 mei viel alsnog het doek. Althans, zo leek het wederom. Korte tijd later werd van die 1,3 miljoen ten lange leste 600.000 euro betaald en het kwam tevens tot een akkoord met de schuldeisers . De curator kon het Gerechtshof in hoger beroep tegen de faillissementsuitspraak ervan overtuigen, dat het toch nog goed zou komen met BV Veendam. Dat was op 2 juni.

Toch verder

Nog voordat het bankroet was afgewenteld verscheen in Dagblad van het Noorden het bericht, dat oud-directeur Henk Eising van FC Emmen in beeld was om na een doorstart het roer in handen te krijgen aan de Langeleegte.

Dat nieuws klopte. De zakenman uit Valthe werd op 25 juni tijdens de persconferentie over het voortbestaan inderdaad door Entzinger gepresenteerd als nieuwe directeur. BV Veendam kon enkele dagen voor de start van het seizoen 2010-11 een punt zetten achter een zenuwslopend voetbaljaar.

Volgende week deel 2: ‘Wij gingen tussen de trainingen door zelfs vissen met elkaar.’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport