Voor de overhandiging van het boek ‘100 jaar Topsport in Stad’ moest er tussen auteur Dick Heuvelman en oud-topsporster Marianne Timmer eerst nog wat oud zeer uit de weg worden geruimd.

Want de uit Sappemeer afkomstige schaatskampioene beschikt over een Gronings olifantengeheugen en was nog niet vergeten wat voor lelijks Heuvelman als sportjournalist ooit over haar geschreven had. Dus voordat Timmer woensdag het eerste boek met daarin 100 jaar Groningse sportgeschiedenis in ontvangst nam, wilde ze nog wel even ‘een appeltje schillen’. ,,Dick is scherp van tong en dat was niet altijd even leuk. Maar het is wel gepast dat ik hier kom. Ik vind wel dat hij zich beter kan bezighouden met het organiseren van grote evenementen, zoals de komst van de Giro naar Groningen, dan met columns schrijven’’, zei Timmer voor een zaal met genodigden in het Forum, waar de boekuitreiking woensdag plaatsvond.


loading

Of de ‘boosheid’ nu nog serieus moet worden genomen, valt te betwijfelen, want even later overhandigde Heuvelman het eerste exemplaar aan de lachende Timmer. Het is dat beiden vanwege corona niet mochten knuffelen, anders was dat ongetwijfeld gebeurd. Maar het blijft een feit dat de schaatsster behoorlijk boos is geweest om wat de toenmalige sportjournalist van het Nieuwsblad van het Noorden in een column over de Groningse schaatsster schreef. ,,Ik vond toen dat ze haar carrière weggooide, omdat ze bij de topcoach Leen Pfrommer wegging. Ze moest met de mattenklopper krijgen, schreef ik’’, zei Heuvelman tijdens de door NOS-journalist Herbert Dijkstra gepresenteerde bijeenkomst.

Volkomen gelijk gehad

Heuverkman moest gezeten in een panel met verder oud-Donar-basketballer en gewezen sportbestuurder Jan Loorbach en voormalig FC Groningen-speler Erwin Koeman toegeven dat Timmer met haar beslissing indertijd volkomen gelijk had gehad. Want niet veel later kwam in 1998 in Nagano haar grote droom uit toen ze zowel op de 1000 als 1500 meter tijdens de Olympische Winterspelen goud won. Het ‘Timmertje, Timmertje, wat ga je doen?’ van commentaar Frans Snoeks behoort inmiddels bij de nationale sportgeschiedenis. Maar kon Heuvelman niet nalaten op te merken tegen Timmer: ,,Zonder mattenklopper was je nooit olympisch kampioen geweest.’’

Natuurlijk staat Timmer, net als Loorbach en Erwin Koeman net als vele andere sporters in 100 jaar Topsport in Stad . Heuvelman is vier jaar bezig geweest om een eeuw stads-Groningse sportgeschiedenis middels canonachtige beschrijvingen van sporthelden en -heldinnen en bijzondere gebeurtenissen vorm te geven. De aanleiding voor het project vormde het eerste en enige landskampioenschap van een Groningse voetbalclub, dat van Be Quick 1887. Vandaar dat het boek aftrapt met speler en architect van stadion Esserberg, Evert van Linge. Daarna volgen vele anderen.

Ton Nederhoed kon pas echt basketballen

Zoals geboren Emmenaar Jan Loorbach die als speler met zijn collega’s voor het eerst Donar op de kaart zetten, in de stad inmiddels een basketbalbolwerk. ,,Ik was lang (2.17 meter, red), gedisciplineerd en nuttig. Maar Ton Nederhoed kon pas echt basketballen’’, bleef de Drent bescheiden. Ook met hem had Timmer nog een appeltje te schillen. Want ooit versperde Loorbach als bestuurder haar deelname aan de Spelen, maar ook dat is inmiddels bijgelegd.


loading

Erwin Koeman sprak namens de hele familie Koeman warme woorden aan het adres van Heuvelman. Maar dat Erwin en zijn jongere broer Ronald ooit als jeugdspelers voor een paar transisterradio’s van Helpman naar GRC zouden zijn overgestapt, daar kwam geen opheldering over. ,,Ronald wilde wel naar GRC en ik eerst niet. Maar van die radio’s weet ik niets’’, zei Erwin. Volgens de 75-jarige Heuvelman waren ze er bij Helpman nog steeds boos over. Koeman reist binnenkort naar Israël waar hij als coach van Beitar Jeruzalem aan de slag gaat. Maar Groningen blijftin zijn hart, waar hij ter wereld ook verblijft. ,,Als ik de Martinitoren weer zie, word ik meteen vrolijk.’’

Foto-presentatie

Elders in het Forum werd later de fotopresentatie ‘Een Eeuw Groninger Sporticonen’ geopend. Daarin worden tien Groningse legendarische sporthelden uit verleden en heden voor het voetlicht gebracht. Ze werden door een jury met daarin natuurlijk ook Heuvelman geselecteerd.

De top tien: Evert van Linge, Jan Loorbach, Henk Nijdam, Lien Veenstra (roeister), Ronald Koeman, Lois Abbingh, Ranomi Kromowidjojo, Marianne Timmer, Arjen Robben en Bauke Mollema.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport