Hiddink en Van Gaal blikvangers op Boxing Day

Guus Hiddink en Louis van Gaal zijn zaterdag de blikvangers op Boxing Day, de dag na Kerstmis waarop in Engeland traditioneel volop wordt gevoetbald. Hiddink viert op Stamford Bridge zijn terugkeer bij Chelsea tijdens de thuiswedstrijd tegen Watford. Van Gaal moet met Manchester United bij Stoke City voorkomen dat zijn positie onhoudbaar wordt.

,,Na drie nederlagen op rij moéten we winnen'', erkent Van Gaal. ,,Maar dat zal niet makkelijk worden. Stoke City heeft onlangs nog van Manchester City gewonnen en de omstandigheden daar zijn niet bevorderlijk om goed voetbal te spelen. Ze schieten de bal vaak hoog naar voren. Daar zullen we ons tegen moeten wapenen.''

De 64-jarige Amsterdammer staat onder grote druk. Hoewel Van Gaal honderden miljoenen mocht investeren, heeft hij zijn ploeg nog steeds niet aan de praat gekregen. De 'Mancunians' werden uitgeschakeld in de Champions League en verloren de laatste weken van twee gepromoveerde clubs, Bournemouth en Norwich City. ManUnited lijkt in niets op de ploeg die onder Alex Ferguson jarenlang de Premier League domineerde. Het elftal van Van Gaal snakt naar defensieve stabiliteit en een creatieve spelmaker die de rest bij de hand neemt.

Ontslag

Engelse media speculeren al wekenlang over ontslag van Van Gaal. José Mourinho, die onlangs sneuvelde bij Chelsea, zou klaarstaan om de oud-bondscoach van Oranje op te volgen. Het leidde woensdag tot een heftige reactie bij Van Gaal, die op de persconferentie excuses eiste van de Engelse pers en na een monoloog van vijf minuten weer opstapte. Excuses kreeg Van Gaal van The Sun, maar niet op de manier waarop hij hoopte. Na een sarcastisch bedoeld 'sorry' sloeg de boulevardkrant terug door alles wat de laatste tijd fout ging bij ManUnited op te sommen.

Winst op Stoke City, de ploeg van Erik Pieters, Marco van Ginkel en Ibrahim Afellay, zorgt ervoor dat Van Gaal in betrekkelijke rust kan toewerken naar de op voorhand al beladen confrontatie maandag met Chelsea. Hij komt dan langs de lijn Hiddink tegen, zijn opvolger bij Oranje die het succes van Van Gaal op het WK 2014 regelmatig op vileine wijze in perspectief plaatste. De 69-jarige wereldburger, zelf afgelopen zomer ontslagen bij het Nederlands elftal, heeft van Roman Abramovitsj de taak gekregen het dolende Chelsea op de rails te krijgen.

Als interim-manager won Hiddink in de laatste maanden van het seizoen 2008-2009 met Chelsea elf van de dertien competitieduels. Nu hopen de 'Blues' op een vergelijkbare opmars onder de oude bekende uit Varsseveld. Te beginnen zaterdag tegen Watford.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.