Hinke Schokker in Nederlands record naar nationale titel op 100 kilometer tijdens RUN van Winschoten

Een dolgelukkige Hinke Schokker wordt na haar finish op de 100 kilometer tijdens de RUN in Winschoten in de bloemen gezet. Foto Harry Tielman

Hinke Schokker heeft zaterdag op imponerende wijze de Nederlandse titel gewonnen op de 100 kilometer tijdens de RUN in Winschoten.

Dat deed de in de stad Groningen woonachtige Friezin in een nieuw nationaal record. Met een tijd van 7.34.01 was ze bijna anderhalve minuut sneller dan de oude toptijd.

De Poolse Malgorzata Pazda-Pozorska werd tweede.

Bertine de Vries uit Gasselte werd derde met een tijd van 8.10.44. Ze won daarmee zilver op het NK.

Extra spannend

Schokker maakte er een extra spannende race van. Niet wat haar eerste plaats betrof, want de ultraloopster had niets te vrezen van de nummer twee. Die lag al vele tientallen minuten achter haar.

Maar voor de honderden toeschouwers langs het parcours was het lang de vraag of ze het Nederlands record voor vrouwen op de 100 kilometer zou breken. Na tachtig kilometer had Schokker even een inzinking, waardoor ze aan snelheid verloor. Ze moest wat eten om nieuwe energie op te doen en dat hielp.

Wedstrijdlicentie

Schokker werd vorig jaar in een tijd, die toen nog boven de acht uur lag, ook al eerste in Winschoten. Dat was in haar eerste wedstrijd over 100 kilometer. De Nederlandse titel ging toen aan haar neus voorbij, omdat er iets was misgegaan met haar aanvraag voor een wedstrijdlicentie.

Matteo Lucchese

De Italiaan Matteo Lucchese was bij de mannen de glorieuze overall winnaar. De Nederlandse titel was echter voor Pascal van Norden, die al eerder in Winschoten gewonnen heeft.

menu