Jan Mennega praat na de persconferentie nog even na met Hans Nijland.

'Hoe de jongen heette, wist Nijland niet, maar hij was een sensatie. Het was Luis Suaréz'

Jan Mennega praat na de persconferentie nog even na met Hans Nijland.

Jan Mennega volgde jarenlang als sportverslaggever van deze krant het wel en wee van FC Groningen. In die hoedanigheid had hij zowat dagelijks contact met Hans Nijland.

Mijn eerste herinnering aan Hans Nijland dateert van 13 september 1996. Op die woensdag, zo rond het middaguur, rinkelt bij mij in Assen de telefoon. ,,Met Henk van der Wal’’, klinkt het aan de andere kant van de lijn.

Van der Wal vormde bij FC Groningen een voorzittersduo met Wim Everards. Het gaat in die periode beroerd met de club, sportief én financieel, en zij willen zo snel mogelijk van hun verantwoordelijkheden af.

Hanske

,,Wij hebben een nieuwe directeur’’, zegt Van der Wal, ,,Hans Nijland. Maar’’, zo voegt hij er in één adem aan toe, ,,je mag hem nog niet bellen, want hij weet het zelf nog niet.’’

Na zijn telefoontje met mij belt Van der Wal met Nijland, als commercieel manager dan nog maar een blauwe maandag aan FC Groningen verbonden, en nodigt hem ‘s avonds uit bij Everards in diens huis in Paterswolde.

,,Wij stoppen ermee Hanske’’, steekt Van der Wal meteen van wal. ,,En we hebben ook al een nieuwe directeur gevonden. Jij!’’

Te laat

Als Nijland zegt dat hij zich weliswaar vereerd voelt, maar dit toch echt eerst met Janneke (op dat moment zijn echtgenote) moet bespreken, reageert Van der Wal met: ,,Te laat Hanske, het nieuws staat morgen al in de krant.’’

Nadat hij diep in de nacht thuiskomt, Janneke heeft gefeliciteerd met haar verjaardag en haar vervolgens zegt dat hij directeur wordt bij FC Groningen, is het even helemaal mis in Huize Nijland.

Janneke ziet het directeurschap van haar man helemaal niet zitten. ,,Ik heb die nacht op de bank geslapen’’, heeft Nijland mij later schaterlachend verteld.

Geen draagvlak

Nijland heeft aanvankelijk totaal geen draagvlak. Als Van der Wal hem aan de medewerkers van FC Groningen voorstelt als de nieuwe directeur, valt er een doodse stilte. De enige die reageert is de trainer van dat moment Hans Westerhof. Hij zegt Nijland maximale steun toe.

Van de eerste opdracht waarmee Van der Wal en Everards hem opzadelen valt Nijland bijna van zijn stoel van verbazing. Hij moet Martin Koeman, de vader van Erwin en Ronald en de geestelijke vader van FC Groningens jeugdopleiding, en elftalleider Theo Huizinga eruit werken.

Voor Koeman, werd Nijland te verstaan gegeven, moest hij maar een hokje timmeren op het jeugdcomplex Corpus den Hoorn en Huizinga was volgens hen meer geschikt als ober. De nieuwe directeur laat beiden gewoon zitten.

Groentje

Een van Nijlands eerste grote klussen is het vastleggen van Raymond Atteveld. Everards zegt toe hem daarbij te zullen helpen.

Maar als Nijland, een groentje dan nog in de wondere wereld van koning voetbal, op weg naar de bespreking in Zwolle met de gelauwerde prof bij Everards aanbelt, ligt die in zijn pyjama op de bank in zijn huis in Paterswolde.

Hij gaat toch maar niet mee, zegt hij, maar geeft Nijland nog wel de opdracht de transfer koste wat het kost rond te breien.

Mercedes full loaded

Een dag later vertelt Nijland Van der Wal en Everards triomfantelijk dat het hem daadwerkelijk is gelukt Atteveld vast te leggen. Maar als hij diens eisenpakket op tafel legt, zijn de heren in alle staten.

Atteveld heeft onder meer een Mercedes full loaded bedongen. ,,Ik dacht dat hij een volle tank had bedoeld, maar het bleek om een auto te gaan met alle toeters en bellen erop en eraan. Furieus waren ze dat ik me zo had laten inpakken.’’

Gezonde club

Nijland, ik heb het al vaker gezegd, is het beste dat FC Groningen is overkomen. FC Groningen was sportief en financieel failliet toen hij begon en is nu een gezonde club met perspectief.

Natuurlijk, Nijland heeft ook fouten gemaakt, maar hij heeft FC Groningen naar de positie geleid waar de club nu staat. Niet alleen uiteraard, maar hij is wel de aanjager geweest, de man die onverdroten doordenderde en zeker in de beginjaren tegen de stroom moest inzwemmen.

Waarbij de verhuizing van het Oosterpark naar Euroborg ook een belangrijke factor was, want die gaf FC Groningen een geweldige boost.

Sensatie

Ik heb jarenlang vrijwel dagelijks contact met Nijland gehad. Hij vertelde mij vaak en veel over het wel en wee van de club, die hij bijna net zo lief heeft als zijn eigen kinderen.

Zo belde hij mij ’s avonds laat een keer razend enthousiast vanuit Uruguay. ,,We gaan nu toch een speler vastleggen. Zo één hebben we bij FC Groningen nog nooit gehad.’’

Hoe hij heette, wilde ik weten. Nee, dat wist Hans even niet. ,,Maar wat maakt dat uit. Die jongen wordt een sensatie.’’ Die jongen bleek Luis Suaréz te zijn.

menu