FC Groningen draait tot dusver een voortreffelijk seizoen, maar de doelstelling is nog niet bereikt. ,,We hebben vanaf dag één gezegd, we willen 50 punten halen. Vanaf daar gaan we verder kijken’’, zegt trainer Danny Buijs in de wetenschap dat de teller na de zege op Fortuna Sittard op 42 staat.

Als er voorafgaand aan het seizoen een gevaar op de loer lag waar FC Groningen gedurende het jaar last van zou kunnen krijgen, was het wel de smalle basisselectie aangevuld met (eigen) talent. Het was een bewuste keuze van de clubleiding om met een beperkte spelersgroep aan de slag te gaan. Niet alleen uit economisch oogpunt, ook om eigen talent sneller een kans te geven. Dat je in het geval van blessures en schorsingen kwetsbaarder bent, werd op de koop toegenomen.

Zwakte juist een kracht

Nu het zover is, blijkt de zwakte juist een kracht te zijn van FC Groningen. Zeker de laatste maanden wordt de selectie van Danny Buijs geteisterd door blessures. Met Jörgen Strand Larsen, die tegen Fortuna Sittard uitviel en zich met een enkelblessure bij de ziekenboeg voegde, zit er inmiddels een half basiselftal langs de kant. Toch weet de trainer, hoe beperkt zijn keuze ook is, elke keer weer een nieuw luikje open te trekken waarachter weer een waardige vervanger wordt gevonden. In de smalle selectie blijkt talent nog sneller tot bloei te komen dan voorheen al het geval was.

Voorbeelden zijn er inmiddels te over. Zo werd de al wekenlang afwezige Ahmed El Messaoudi de afgelopen tijd meer uitstekend vervangen door Tomas Suslov. De pas 18-jarige Slowaak is niet meer uit de basis weg te denken. Azor Matusiwa, de sterkhouder op het middenveld, speelde zijn laatste volledige wedstrijd op 12 december, maar de honneurs werden sindsdien prima waargenomen door Ramon Pascal Lundqvist. Als die op zijn beurt niet helemaal fris is, zoals gisteren tegen de Limburgers, heeft Buijs altijd nog de jonge Duitser Sam Schreck achter de hand.

Buijs kreeg er wéér een probleem bij

Mo El Hankouri leefde dit seizoen helemaal op sinds hij als vervanger werd aangewezen voor de al tijden sukkelende Patrick Joosten. Afgelopen weekend kreeg Buijs er wéér een probleem bij, want de razendsnelle vleugelverdediger Gabriel Gudmundsson haakte af. Hoezeer de Zweed de afgelopen tijd ook werd geprezen, zijn gemis werd met wat omzettingen rimpelloos opgevangen door Damil Dankerlui. Toen in de wedstrijd tegen Fortuna Sittard ook nog de befaamde topscorer Strand Larsen uitviel, hoefde Buijs maar even naar de bank te wijzen of de 18-jarige jongste aanwinst Paulos Abraham begon zich warm te lopen. Nog geen vijf speelminuten later had de Zweedse jongeling zijn eerste treffer al tegen de touwen liggen. Het bleek nog de winnende ook.

,,Dus nee, het klinkt misschien heel gek, maar ik maak me geen zorgen over hoe ik wekelijks tot een goede opstelling moet komen’’, lachte Buijs ontspannen na de twaalfde zege van het seizoen, die FC Groningen door het puntverlies van de concurrentie in een zetel bracht voor het halen van de play-offs om Europees voetbal. Sterker nog, de Groningers mogen omhoog kijken. De vierde plaats ligt in het vizier. Ondanks dat het voetbal de laatste maanden wat minder was, bleven de punten gewoon binnenstromen.

,,Ik heb mijn jongens een enorm groot compliment gemaakt’’, zei Buijs na de wedstrijd. ,,Ik vond dit een hele, hele lekkere overwinning. Voetballend was het misschien geen grootse wedstrijd, maar we zijn ontzettend diep gegaan met zijn allen. We hebben Fortuna echt verslagen op basis van vechtlust, karakter en mentaliteit. Daar heb ik van genoten.’’

Keepers waren het verhaal

Vooraf ging het in beide kampen vooral over de keepers. Bij de noorderlingen betrof het uiteraard de transferperikelen rond Sergio Padt. Het Groningse slot op de deur vertrekt na dit seizoen transfervrij naar PFK Ludogorets, maar de Bulgaren deden afgelopen week een ultieme poging om de doelman per direct los te weken. Het finale bod voor de afkoop van de laatste maanden van Padts contract, het ging naar verluidt om enkele tonnen, was onvoldoende om technisch directeur Mark-Jan Fledderus over te halen de sluitpost te laten gaan. Padt keept het seizoen gewoon uit in Groningen.

Bij Fortuna Sittard werd afgelopen week met Piet Velthuizen nog een nieuwe doelman gehaald wegens transferperikelen en blessures bij de andere keepers. De 34-jarige Velthuizen mocht zelfs meteen in het basiselftal van de Limburgse succestrainer Sjors Ultee beginnen, maar het werd geen comeback om over naar huis te schrijven. Na 22 minuten moest Velthuizen de arena al met een blessure verlaten en nam Alexei Koselev alsnog zijn plaats in.

Velthuizen kreeg tot het moment van zijn wissel niet veel te doen. Slechts één keer werd FC Groningen gevaarlijk, toen Strand Larsen een vrije trap van Bart van Hintum binnen leek te werken. De Noorse topscorer stond buitenspel, waardoor er een streep ging door het doelpunt.

Een enorme kans voor Fortuna

Aan de andere kant had Padt meer reden om zich zorgen te maken. De openingsfase van de wedstrijd was voor Fortuna Sittard, dat al na drie minuten een enorme kans kreeg om de score te openen. Lisandro Semedo werd helemaal vrijgespeeld voor het doel, had de hoek voor het uitkiezen, maar zijn poging vloog langs de verkeerde kant van de paal.

FC Groningen kwam moeizaam in zijn ritme tegen de Limburgers, zag ook analist Jan van Dijk. ,,Ze kwamen niet tot lekkere combinaties’’, stelde mister FC Groningen vast. ,,Dat kwam ook door het hoge druk zetten van Fortuna. Fortuna speelde met lef. FC Groningen had misschien sneller de lange bal moeten hanteren, maar die lange ballen kwamen ook niet lekker aan. Fortuna stond goed, liep ieder gaatje dicht.’’

Richting de rust kwamen beide ploegen nauwelijks nog in de buurt van elkaars doel. Dat Strand Larsen in de pauze noodgedwongen moest worden vervangen door Paulos Abraham bleek een geluk bij een ongeluk te zijn. De jonge Zweed stond nog maar vijf minuten in het veld of hij kon zijn eerste doelpunt al vieren. Op een uitgekiende steekbal van Tomas Suslov rondde de 18-jarige spits uit Stockholm koelbloedig af met een fraai schot in de rechter bovenhoek.

Waardering van Mister FC Groningen

Van Dijk kon de manier waarop Abraham zijn doelpunt met een historisch tintje (de jongste Zweedse doelpuntenmaker ooit in de eredivisie) afmaakte wel waarderen. ,,Hij had een beetje geluk met een vrije doortocht, maar vervolgens moest je hem nog wel even maken. Dat deed hij prima. Het is een leuke speler. Beweeglijk, initiatiefrijk. Daar gaat FC Groningen nog heel veel plezier aan beleven. Het betekent wel dat ze hem zoveel mogelijk speelminuten moeten geven. Alleen daar wordt zo’n 18-jarige jongen met zoveel talent beter van.’’

Door de beweeglijkheid van Abraham kreeg Fortuna het verdedigend moeilijker tegen FC Groningen dan in de eerste helft, ook omdat het een stimulerend effect had op de spelers om Abraham heen. Zo kwamen de andere aanvallers ook steeds beter in de wedstrijd. Het feest voor Abraham leek even later zelfs nog groter te worden, toen de aanvaller nogmaals doel trof namens de Groningers. Deze keer was vanuit Zeist de videoscheidsrechter de spelbreker, want hij constateerde een buitenspelsituatie van Alessio Da Cruz die zich ook met de aanval bemoeide door een Fortunees af te blokken. Van Dijk vond het jammer dat de goal werd afgekeurd, maar oordeelde dat het terecht was. ,,Het was toch leuk geweest als Abraham ook nog zijn tweede had gemaakt, maar Da Cruz kwam uit buitenspelpositie en nam deel aan de aanval. Daar is niets tegen in te brengen.’’

Hoewel FC Groningen in de tweede helft de touwtjes meer in handen had, drong Fortuna Sittard in de slotfase nog even aan, maar de uitstekende keepende Padt heerste zowel op de doellijn als in de lucht en hield zijn doel ook in deze wedstrijd weer schoon.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport