Hoe gaat het met Emmer doelman Kjell Scherpen bij Ajax? 'Ik wist dat ik niet elke week onder de lat zou staan'

Kjell Scherpen Foto's Marcel Jurian de Jong

Kjell Scherpen (19) maakte in de zomer de overstap van FC Emmen naar Ajax. De boomlange doelman heeft zijn plekje in Amsterdam al aardig gevonden. ,,Natuurlijk wil je elke week spelen, maar ik weet heel goed waar ik voor gekozen heb.”

Allereerst: hoe is het met je?
,,Ik heb het hier goed naar mijn zin. Ik woon samen met mijn vriendin Anna in een appartement met een balkonnetje in Amstelveen. We zitten op een heel mooi plekje. Ik ben binnen 10 minuten op de club. M’n ouders, familie en vrienden komen komen regelmatig langs. Dus we vermaken ons prima.”

Hoe zijn je eerste maanden bij Ajax bevallen?
,,Je weet natuurlijk dat het niveau hier een stuk hoger ligt dan bij FC Emmen. Daar heb ik me ook wel op ingesteld. We trainden de eerste paar weken met een vrij jonge groep, omdat internationals zoals Hakim Ziyech en Dusan Tadic er nog niet bij waren. Toen die jongens eenmaal ingestroomd waren, ging het allemaal nog wel een stukje sneller.”

Al vrienden gemaakt?
,,Het scheelt dat ik aan het eind van vorig seizoen nog op pad ben geweest met Jong Oranje, waardoor ik toen al wat spelers van Ajax beter heb leren kennen. Perr Schuurs, Noa Lang, Dani de Wit, dat soort jongens. Dani speelt inmiddels bij AZ, maar we hebben nog steeds regelmatig contact.”

Ik zag een paar foto’s voorbij komen, waaruit bleek dat je niet bepaald stil hebt gezeten. Je bent bijna twee keer zo breed geworden.
,,Ha, ik heb in de vakantie wel wat doorgetraind, ja. En op de club zelf wordt er ook veel aandacht aan fysieke ontwikkeling besteed. Carlo l’Ami is onze keeperstrainer, maar er lopen meer fysieke trainers rond. Daardoor heb ik inmiddels ook wat andere spieren wakker gemaakt, zeg maar.”

Wat is je huidige status in de selectie?
,,Er wordt flink afgewisseld. Als ik op de bank bij het eerste elftal zit, speelt Dominik Kotarski vaak bij Jong Ajax. De andere week is het precies andersom. Het staat niet vast wie de derde of vierde doelman is, maar dat maakt voor mij niets uit. Natuurlijk wil je elke week spelen, maar ik weet heel goed waar ik voor gekozen heb. Ik wist dat ik niet elke week onder de lat zou staan.”

Je wordt ook zonder wedstrijden beter?
,,Ik voel dat ik sterker word. Ik heb bijvoorbeeld al meer kracht om naar de hoeken te duiken. En het voetballende gedeelte is natuurlijk ook niet onbelangrijk. Dat is een van de onderdelen waar ik nog veel winst kan boeken. We zijn veel bezig met mijn voetenwerk. Ik word op de trainingen veel in het positiespel betrokken en ik kan de bal vrijwel altijd bij iemand kwijt. Het is iets makkelijker bij Ajax, omdat iedereen constant in beweging is. Bij Emmen zocht ik misschien iets te vaak de moeilijke oplossing.”

Wanneer is je eerste seizoen bij Ajax geslaagd?
,,Als ik me op alle vlakken heb ontwikkeld. Zowel fysiek als voetballend. De rest heb ik niet in eigen hand. Ik moet kijken waar ik aan het eind van het seizoen sta. Van daaruit kan ik weer nieuwe doelen stellen. Ik heb in de eerste maanden positieve berichten gekregen van de club. Ze zijn heel tevreden over hoe het tot nu toe gaat. Natuurlijk is er ruimte voor verbetering, maar het begin is goed. Dat geeft toch een extra boost.”

Je woont voor het eerst op jezelf. Ben je al aardig aan het kokkerellen?
,,Ik heb zo mijn gerechtjes, ja. Nasi met kip is mijn specialiteit. Zonder pakjes, hè? Anna kookt ook regelmatig als ze eerder thuis is van haar werk in Krommenie. Toen eenmaal duidelijk was dat ik naar Ajax zou gaan, kreeg zij al snel een baan in de gehandicaptenzorg. Dus we hebben allebei al aardig ons plekje gevonden.”

Je houdt je oude club in de gaten, neem ik aan?
,,Zeker, al heb ik dit seizoen nog geen wedstrijd op De Oude Meerdijk gezien. Dat blijkt toch wat lastig te combineren. Maar ik zie de meeste wedstrijden op televisie. Freddy Quispel is een goede vriend van me. Ik vind het hartstikke mooi voor hem dat hij inmiddels al een paar invalbeurten heeft gekregen. Natuurlijk mis ik de club, de mensen en de omgeving. Ik heb er niet voor niets zoveel jaar rondgelopen. Maar als ik in Amsterdam op het veld sta met al die grote jongens, besef ik ook dat ik er iets heel moois voor heb teruggekregen.”

Ik moest van Anco Jansen nog doorgeven dat hij jou een grote toekomst voorspelt. Maar hij is nog niet helemaal tevreden over wat hij tot nu toe van je gezien heeft...
,,Dat ben ik gewend. Anco is niet snel tevreden. Al helemaal als het over mij gaat. Hij is vanaf dag één kritisch op mij geweest, maar dat is alleen maar goed bij een speler met zoveel ervaring en kwaliteiten. Als ik een bal verkeerd aannam of slecht verwerkte, was hij de eerste die het zag en zei. Ik hoop dat hij vooral kritisch blijft. Dat betekent dat hij me waarschijnlijk vaak ziet spelen.”

menu