Menig wielrenner, amateur én prof, grijpt dezer dagen naar de fiets voor de nodige beweging. Vaak alleen, maar nog té vaak en tegen het advies in ook in groepsverband. Nota bene minister president Mark Rutte sprak 'ze' daarom streng toe. In hoeverre is het nog verantwoord om überhaupt in de buitenlucht je kilometers te maken?

Wat voorlopig echt nog niet kan én mag, dat zijn mensen dicht op elkaar. Dat is gewoon te gevaarlijk en dus verboden. Dus ook geen groepjes wielrenners dicht op elkaar”, zei minister-president Mark Rutte dinsdagavond tijdens de wekelijkse persconferentie van het kabinet.

Een duidelijke boodschap, en niet zonder aanleiding. Door heel het land trekken fietsers er met dit mooie weer in groten getale op uit. Keurig alleen, maar tot ergernis van het kabinet ook in groepjes van zes of soms wel acht of tien. Meer dan eens ontbreekt daarbij de 1,5 meter afstand die juist in deze tijden zo belangrijk wordt geacht om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Gezond verstand

Desondanks is het wielrenners en recreatieve fietsers niet verboden ‘een frisse neus’ te halen, staat op de website van de Rijksoverheid. Hoe je die frisse neus interpreteert is aan jezelf, reageert de Koninklijke Nederlandse Wielerunie (KNWU). Dat kan op een indoortrainer in de virtuele wereld, maar dus ook in de échte buitenlucht.

De KNWU adviseert bij het laatste de volgende richtlijnen in acht te houden: fiets alleen, houd ruimschoots afstand, leeg je neus niet op straat, beperk zware trainingen om zo het immuunsysteem niet al te zwaar te belasten, doe geen gekke dingen en gebruik te allen tijde je gezonde verstand.

Als het aan Tom-Jelte Slagter ligt, is dat voldoende. De 30-jarige Groninger die als fulltime prof in dienst is van de Franse wielerploeg Vital Concept-B&B Hotels , maakt vanuit zijn woonplaats Zevenhuizen dagelijks de nodige trainingskilometers door het Noord-Nederlandse landschap.

„Ik spreek niet met anderen af, maar fiets alleen. En niet dwars door de stad of een dorp, daar vind ik sowieso niets aan. Daarnaast neem ik niet anderhalve meter afstand als ik iemand kruis, maar bij wijze van spreke tien. Ik denk dat als iedereen het op die manier doet, het verantwoord is om buiten te fietsen.”

Rondje Zoutkamp

Collegawielrenner Peter Merx, semiprof bij de Noorderlijke Wielervereniging Groningen (NWVG), sluit zich daarbij aan. „Als je buiten wil fietsen, moet je een paar stappen vooruitdenken. Waar ga ik heen? Hoe realistisch is het dat ik daar mensen kan ontwijken? Zo fiets ik al bijna nooit richting Drenthe, maar in het weekend al helemaal niet. Dan is het daar veel te druk. Ik zou mensen willen adviseren eens in Noord-Groningen een rondje Zoutkamp te fietsen. Daar zijn de risico’s minder groot, is de natuur mooi en dan komt daar ook nog eens iemand.”

De 31-jarige Merx doelt naast het risico op besmetting ook op het risico op ongelukken. Want stel dat er iets gebeurt, dan heeft dat een impact op de capaciteit in de zorg die momenteel al zo zwaar wordt belast. Mede daarom maakte Rutte afgelopen dinsdag zijn statement. Binnenblijven puur om risico’s te mijden, ziet de Warfhuizer echter niet zitten. „Dan weet je weliswaar zeker dat er geen ongelukken gebeuren, maar je moet ook blijven leven.”

Leven is voor Merx, overigens net als voor Slagter, fietsen in de buitenlucht. Merx: „Ik let wel extra goed op. Ik knijp bij wijze van spreken liever een keer extra in de remmen, dan dat ik nog even snel voor een auto langs vlieg. Maar als blijkt dat te veel wielrenners en fietsers in het ziekenhuis terechtkomen, dan moet de overheid het verbieden. Tot die tijd moeten we gewoon ons gezonde verstand blijven gebruiken.”

Lockdown

Daarbij speelt mee dat beide wielrenners het alternatief dat vele van hun collega’s wel of niet noodgedwongen bezigen, namelijk het op de zolder of in de schuur de pedalen rondtrappen op een indoortrainer, niet zien zitten. Zo geeft Slagter aan dat hij daar ‘allergisch‘ voor is, al helemaal met het mooie weer dezer dagen. Merx heeft het na een uurtje op ‘zo’n ding‘ vaak alweer gezien. Alleen als er echt geen andere optie is, zoals wanneer het land in lockdown gaat, zullen de noorderlingen zich ertoe wenden.

En hoe zit het met de inhoud van de neus op straat legen, een fluim de natuur in werpen of simpelweg een keer in de elleboog niezen? Uit onderzoek van de universiteiten van Leuven en Eindhoven blijkt namelijk dat wie dat tijdens het sporten doet, een wolk van potentieel besmettelijke druppels achter zich creëert die verder reikt dan 1,5 meter.

„Zelf spuug ik nooit, behalve als er een mug naar binnen vliegt. Met hoe en waar je dat doet, moet je nu inderdaad extra rekening houden”, reageert Slagter, die al aangaf op de fiets een flinke afstand tot anderen te hanteren. Merx: „Normaal gesproken stuur je de fiets in zo’n geval naar buiten de groep en spuug je in de berm, dat is sociaal. Maar doe het gewoon niet als het niet nodig is. Is dat het wel, kijk dan goed om je heen en houd rekening met anderen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Coronavirus
In Beeld