Hofleverancier van de KNVB: er gaat in Zeist niets boven FC Groningen

Het wemelt op de burelen van de KNVB van bestuurders, trainers en spelers met een verleden bij FC Groningen. ,,Het wordt zo langzamerhand een reünie op kantoor.”

Ooit, nog maar een jaar of tweeënhalf geleden, was Sierd van der Berg (50) de enige van zijn soort in de Zeister bossen. Inmiddels struikelt de keeperstrainer van Jong Oranje en Oranje onder 16 bijkans over de collega’s bij de KNVB, die een verleden bij FC Groningen delen. ,,Al zijn de meesten alweer een poosje weg, hè?”, merkt Van der Berg op. ,,Ach, het is ook maar net welk etiket je erop wil plakken.”

Telt u even mee?

Nu ja, het zijn er wel nogal wat. Telt u even mee? Om te beginnen Han Berger en Erik Mulder, die sinds september 2017 zitting hebben in de Raad van Commissarissen Betaald Voetbal. Bondscoach Ronald Koeman trad in februari 2018 aan en kreeg een maand later gezelschap van assistent Dwight Lodeweges en keeperstrainer Patrick Lodewijks. Bovendien is Virgil van Dijk de aanvoerder en een van de boegbeelden van het huidige Nederlands elftal.

Dan naar Jong Oranje, waar Erwin van de Looi sinds mei 2018 de bondscoach is. De trainer die FC Groningen in 2015 de beker bezorgde, heeft in de persoon van Marcel Groninger sinds deze week weer zijn voormalig assistent naast zich. Met Van der Berg trof Van de Looi bij zijn aanstelling al een oude bekende als keeperstrainer.

Ten slotte is er natuurlijk nog Misscha Visser, die in juni 2018 bondscoach van Oranje Onder 18 en Oranje Onder 16 werd. ,,Toen werd er al over een Groningse enclave gesproken”, zegt Visser. ,,En nu komt Marcel Groninger ook nog deze kant op. Het wordt zo langzamerhand een reünie op kantoor.”

Allemaal vakmannen

Natuurlijk is het toeval, zegt Visser, die als Stadjer stage liep bij FC Groningen. ,,Maar het is wel goed om te zien dat het Noorden niet vergeten wordt. Ik vind het heel gaaf om te zien dat er bij de KNVB zoveel mensen werken, die een verleden bij FC Groningen hebben. Het zijn allemaal vakmannen. Dat telt.”

Mulder keerde onlangs terug op zijn post in de RvC, nadat hij tijdelijk voorzitter was van de selectiecommissie die FC Groningen aan een nieuwe directie moest helpen. ,,Ik kan niet ontkennen dat er er een aardige golf deze kant op is gekomen. Goede mensen vinden altijd hun weg”, zegt Mulder. ,,Of het toeval is? Dat lijkt me wel.” En met een lach: ,,Het zou in mijn positie heel onverstandig zijn om anders te beweren.”

Kwaliteit is leidend, weet ook Van der Berg. ,,Al zie je in een technische staf natuurlijk vaak wel lijntjes. Erwin van de Looi heeft een goed beeld van Marcel Groninger, omdat hij bij FC Groningen jarenlang met hem heeft samengewerkt. Dat geldt ook voor mij, al ben ik al veel eerder gevraagd door Jelle Goes (toenmalig technisch manager, red.).”

Kwinkslag

Visser wijst nog op Hedwiges Maduro, die als oud-speler van de FC net een stage als tweede assistent bij Jong Oranje heeft afgerond. En verrek, Peter Jeltema was voor zijn terugkeer als hoofd opleiding nog een poosje beleidsmedewerker op de Zeister burelen.

Ron Jans leek op zijn beurt twee jaar geleden docent van de trainersopleiding te worden, maar dat ging niet door. Jans is wel de kersvers bondscoach van Noord-Nederland. ,,Op deze wijze kan ik op een ontspannen manier eens ervaren hoe het is om trainer te zijn van een vertegenwoordigend elftal in een officieuze interland”, zei Jans bijna veelbelovend.

En o ja, Hans Nijland heeft binnenkort de handen vrij. Het zal toch niet? ,,Er is bij mijn weten geen directiepost vacant”, voelt Mulder de vraag al aankomen. ,,Maar voor hem maken we een plaatsje vrij. En ja, dit zeg ik met een kwinkslag.”

menu