FC Emmen heeft zichzelf in de strijd om lijfsbehoud een uitstekende dienst bewezen door de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk met overmacht te winnen: 3-1. De Drenten zijn nu zes wedstrijden op rij ongeslagen.

Menig FC Emmen-sympathisant zal zaterdag een flinke kreet hebben geslaakt toen Mo El Hankouri de wedstrijd tussen VVV Venlo en FC Groningen met een bekeken afstandsschot in het voordeel van de Groningers besliste (0-1). Daardoor blijft voor de Drenten het gat naar de Noord-Limburgse concurrent nog enigszins behapbaar.

Sterker nog, als FC Emmen zondag tegen RKC aan het langste eind zou trekken, zou dat gat richting de zestiende plek van zeven naar vier punten slinken. Hetzelfde gold voor het gat naar die andere concurrent, Willem II, die dit weekend eveneens niet wist te winnen. Een betere motivatie kon FC Emmen zich haast niet wensen.

Eenrichtingsverkeer

Tot tevredenheid van trainer Dick Lukkien kon hij tegen RKC beschikken over een vrijwel geheel fitte selectie. Alleen de talenten Luciano Carty, Lentini Caciano en reservekeeper Stefan van der Lei moesten het duel door blessureleed laten schieten. De opstelling verschilde daarom niet van de wedstrijd tegen Feyenoord (1-1), voor de interlandbreak.

Die vastigheid en de wetenschap dat FC Emmen al vijf duels op rij ongeslagen was, was in de beginfase tegen RKC duidelijk terug te zien op het veld. Vanaf het eerste fluitsignaal was het eenrichtingsverkeer richting het doel van de bezoekers uit Waalwijk. Het leverde al gauw een aantal kansen op via onder meer Michael de Leeuw. De captain was echter nog niet scherp genoeg.

Score geopend en verdubbeld

Het duurde niet lang of de bal lag er wél in. FC Emmen kreeg een vrije trap op de rechterflank, die genomen werd door Caner Cavlan. De linksback slingerde de bal hoog richting de tweede paal, waar Nick Bakker stond om hem met zijn linker beheerst langs RKC-doelman Kostas Lamprou tegen de touwen te schuiven. „Zeer verdiend”, oordeelde onze analist Antoine van der Linden.

FC Emmen denderde vervolgens ongenadig hard door, want een kleine tien minuten later was het alweer raak. Het was Luka Adzic die profiteerde van een ingeving van teamgenoot Sergio Peña. De Peruviaanse smaakmaker brak door de muur van RKC en zette Adzic via een pass met de buitenkant van zijn voet vrij voor Lamprou. Een koud kunstje voor de huurling van Anderlecht.

FC Emmen dendert door

De honger van de Emmenaren was nog niet gestild, bleek in het restant van de eerste helft. Ook na de 2-0 toonden ze zich heer en meester op de eigen Oude Meerdijk. Dat resulteerde nog voor rust in een penalty nadat De Leeuw in kansrijke positie onderuit werd gehaald Vurnon Anita. De aanvoerder gunde de kans aan Peña, die de bal met moeite langs Lamprou schoof.

„RKC heeft gewoon niks in te brengen”, concludeerde Van der Linden in de rust. Volgens de oud-speler van FC Emmen speelde de ploeg agressief en stonden ze goed. „Ze spelen goed positiespel aan de bal en zijn constant in beweging. En Emmen straft elke fout die RKC maakt af. Ze zijn voetballend gewoon veel beter dan RKC. Mooi om te zien. En Peña is eindelijk weer beslissend.”

loading

Niet aanvallen als een gek

De tweede helft leek RKC met een ietwat andere instelling het veld te zijn opgestapt, maar écht gevaarlijk werd de ploeg nimmer. FC Emmen leek daarentegen de voet enigszins van het gaspedaal te halen. Van der Linden: „Emmen hoefde niet meer zo nodig. Ik snap wel dat ze wat rustiger aan deden. Je wil niet als een gek gaan aanvallen en ruimtes weggeven zodat RKC gevaarlijk kan worden.’‘

Hoewel FC Emmen nog de meeste kans op een treffer maakte, creëerden beide partijen in het restant van de wedstrijd weinig tot geen kansen meer. Toch was het RKC dat in de absolute slotfase nog een eretreffer maakte. FC Emmen-doelman Michael Verrips werd verrast door een afstandsschot van Cyril Jean Ngonge, waardoor de eindstand op 3-1 werd bepaald.

Houdini-act in de maak

Zodoende blijft FC Emmen voor de zesde keer op rij ongeslagen en is het gat naar concurrenten VVV Venlo en Willem II naar vier punten verkleind. Bovendien heeft de Drentse eredivisionist verder afstand genomen van de laatste plek, die nu in handen is van alleen ADO Den Haag.

Volgende week wacht FC Emmen een uitwedstrijd in Sittard, op bezoek bij Fortuna. Op papier een realistische kans om de achterstand wederom met één of meerdere punten in te lopen. Wordt de weken geleden voor onmogelijk gehouden Houdini-act - het bewerken van lijfsbehoud - dan toch nog voltooid?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
FC Emmen
Voetbal