IJsmeesters Thialf juichen door baanrecords: 'Dit zijn magische tijden'

De 34,07 van Tatsuya Shinhama voelde voor de ijsmeesters van Thialf als een wereldrecord. Foto: "Vincent Jannink"

Het recordbord in Thialf krijgt de komende tijd een metamorfose. ,,Dit kost weer geld’’, zei ijsmeester Beert Boomsma lachend na vier baanrecords.

Hij voelde het al een beetje aankomen. Lage luchtdruk (1007 millibar), de beste schaatsers ter wereld in huis, uitstekend ijs en een vol Thialf. Alle ingrediënten voor baanrecords waren volgens ijsmeester Beert Boomsma aanwezig bij de wereldbekerfinale.

Boomsma en zijn team mochten vier keer juichen. ,,Maar we krijgen maar één keer gebak. Dat compenseert de kosten van it recordbord een beetje."

Mijlpalen

Het waren stuk voor stuk prachtige mijlpalen, de 1.53,10 van Ireen Wüst en de 1.43,00 van Kjeld Nuis op de 1500 meter. ,,Maar Kjeld zei tegen mij dat hij ook in de 1.42 had gekund."

Hij had het graag gezien, zoals hij ook stiekem hoopte op de eerste 36’er van een vrouw op de 500 meter. Angelina Golikova bleef steken op 37,02. ,,Eigenlijk had dat een 36'er geweest moeten zijn."

Uiteindelijk kregen de ijsmeester toch een baanrecord dat extra bijzonder was. De 34,31 van Michel Mulder op de 500 meter stond al sinds eind december 2013 op het recordbord. Pavel Koelisjnikov en Tatsuya Shinhama (zaterdag) evenaarden die tijd. ,,Maar ik had in ons poultje al voorspeld dat er een 34-blank kon komen. We zeiden gisteren al dat het record er aan zou gaan. Ik had 34,09 ingevuld."

Magische grens

Toen Boomsma 34,07 op het scorebord zag staan na de tweede race van de Japanse sprintwereldkampioen Shinhama sloeg zijn hart een slagje over. ,,Dit zijn magische tijden. Voor ons voelt dit als een wereldrecord."

Verzadigd zijn Boomsma en zijn team nog geenszins. De magische grens van 34 seconden slechten is het volgende doel. ,,We willen een 33'er. Waarom zou dat niet kunnen?"

menu