IOC passeert voorzitters Infantino en Coe

Voorzitter Gianni Infantino van de wereldvoetbalbond FIFA en preses Sebastian Coe van de internationale atletiekfederatie IAAF kunnen een lidmaatschap van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voorlopig vergeten. De twee topbestuurders ontbreken op de kandidatenlijst die het IOC vrijdag bekendmaakte. Zowel Infantino als Coe is niet onomstreden als nieuwe leider van een grote sportorganisatie, die door allerlei schandalen in forse problemen verkeert.

Het IOC-lidmaatschap voor de voorzitters van de FIFA en het IAAF is niet vastgelegd in de IOC-statuten. In het verleden konden de leiders van de twee invloedrijke bonden, onder wie de gevallen ex-voorzitters Sepp Blatter en Lamine Diack, echter vrijwel altijd op een zetel in het IOC rekenen.

Het bestuur van het IOC heeft acht personen voorgedragen voor het lidmaatschap, onder wie de Zuid-Afrikaanse filmproducent Anat Singh en Nita Ambani, de Indiase eigenaar van het cricketteam Mumbai Indians. Zij kunnen tijdens het congres in Rio de Janeiro begin augustus worden benoemd. Het IOC telt momenteel 91 leden, onder wie de Nederlander Camiel Eurlings. Het maximale aantal bedraagt statutair 115.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.