Ricardo van Rhijn in het shirt van FC Emmen.

Ricardo van Rhijn schuldbewust na de flater die de 1-4 nederlaag van FC Emmen tegen Vitesse inleidde: 'Ik heb in de rust mijn excuses aangeboden'

Ricardo van Rhijn in het shirt van FC Emmen. Foto: Cor Lasker

Ricardo van Rhijn was zaterdag tegen Vitesse een van de meest opvallende spelers aan de kant van FC Emmen, maar niet vanwege een voortreffelijke defensieve ingreep of een treffer. Integendeel, zijn fout leidde de zoveelste nederlaag van de eredivisionist in.

Het was in de tweede minuut van de wedstrijd toen Ricardo van Rhijn een hoge bal van de voet van Vitessenaar Oussama Tannane met zijn borst probeerde terug te leggen op doelman Dennis Telgenkamp. Een beslissing die desastreus uitpakte. Wat de verdediger namelijk niet zag was dat Tannane zijn teamgenoot Thomas Buitink in de positie stond om tussenbeide te kruipen. De spits greep die mogelijkheid met beide handen aan, pikte de bal op, omspeelde Telgenkamp en schoot zijn ploeg al vroeg op voorsprong.

„Al vroeg in de wedstrijd kregen we door een persoonlijke fout van mij weer een ontzettende dreun”, zei Van Rhijn na afloop van de wedstrijd schuldbewust. „Ik denk dat de keuze om de bal in bezit te houden wel de goeie was, maar de uitvoering was dat niet. Met het hoofd had ik de bal iets meer snelheid kunnen geven dan dat ik nu met de borst heb gedaan. Daarmee remde ik de snelheid teveel af. Pak ik ‘m met mijn hoofd, dan valt-ie in de handen van Telgenkamp. Uiteindelijk moet ik gewoon zien of voelen dat Buitink er staat.”

‘Ik heb het team benadeeld’

Na dat moment was FC Emmen het even kwijt, zoals wel vaker dit seizoen het geval was na een vroege tegentreffer. De Rood-Witten hadden zichtbaar moeite met de vele positiewisselingen bij de tegenstander en kwamen een luttele zes minuten na de openingstreffer 0-2 achter door een doelpunt van Tannane. „Bij die 0-1 hadden we natuurlijk het gevoel, zo van: daar gaan we weer... Jammer dat het al zo snel 0-2 wordt, anders kan het nog een hele andere wedstrijd worden. Daartoe hadden we ook de kansen.”

In de rust wist Van Rhijn wat hem te doen stond. „Aan zo’n persoonlijke fout kun je verder niet meer zoveel doen, behalve in de rust je excuses aanbieden en dat heb ik ook gedaan. Ik heb het team benadeeld. Je kunt er niet op trainen om zoiets te voorkomen, maar je helpt de tegenstander zo wel erg makkelijk in het zadel en dat mag niet gebeuren. Als zulke persoonlijke fouten de komende periode ten grondslag blijven liggen aan onze eindresultaten, dan wordt het heel lastig.”

‘Het staat gewoon niet goed’

Ook bij de andere doelpunten zag FC Emmen er verdedigend niet sterk uit. Gevraagd naar een oorzaak, tracht Van Rhijn de vinger op de zere plek te leggen. „Het staat gewoon niet goed. Ik zie dat de tegenstander vaak teveel seconden de tijd krijgt om aan te kunnen zetten. Uiteindelijk moeten we een keer rond de zestienmetergebied met het mes tussen de tanden gaan strijden. Dat we dat niet doen, duurt nu al veel te lang. Uiteindelijk moet die ommekeer toch een keer komen.”

Toch was het volgens de achtvoudig Oranje-international zaterdag niet alleen maar kommer en kwel dat de klok sloeg. „In tegenstelling tot de voorgaande twee wedstrijden na de winterstop (1-4 verlies tegen FC Twente en 4-0 verlies tegen Heracles Almelo, red.) creëerden we tegen Vitesse in ieder geval in de eerste helft weer eens een aantal goede mogelijkheden; dat is positief. De volgende stap is die lijn door te trekken en die kansen ook daadwerkelijk afmaken.”

Krijg je geen genoeg van FC Emmen? Beluister dan hieronder de DvhN-podcast Radio Meerdijk! Daarin praten clubwatcher Jonathan Ploeg, sidekick William Pomp en presentator Thijs de Jong je iedere maandagmiddag bij over het wel en wee bij de club.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
menu