In het wiel van Bauke en Tom-Jelte #15: Fantastisch

Wielerkenner Theo Zandstra volgt 'nos garçons' Bauke Mollema en Tom-Jelte Slagter met extra belangstelling tijdens de Tour de France. Hij analyseert elke Tourdag hun verrichtingen.

Het eentonige verloop van etappe 14 is volledig acceptabel. Eén van onze jongens rijdt vooraan! We kijken naar een grote groep, ruim dertig man en Tom-Jelte Slagter is één van hen. Fantastisch.

Het peloton laat begaan; na een hectisch begin met waaiers ontstaat een grote kopgroep die geen gevaarlijke man voor de gele trui bevat en dus gooit Sky het slot erop: de groep met favorieten besluit tot een middagje peddelen, tot aan de voet van de laatste klim. Slagter en kompanen lopen vele minuten weg. Fantastisch.

Mee in de slag

De winnaar van de dag komt uit de kopgroep, dat is helder. De onderlinge verstandhouding is vrij goed, bovendien onderhouden erkende hardrijders als De Gendt, Van Avermaet, Gilbert, Lampaert, Chavanel, Bodnar, Küng, Calmejane en Impey een lekker tempo. En onze Tom-Jelte zit mee in de slag! Fantastisch.

Minder fantastisch is dat ook superkleppers als Sagan en Alaphilippe deel uitmaken van de kopgroep. Met deze twee naar de finish rijden staat gelijk aan sportieve zelfmoord voor de overigen. De eerste die dat onderkent is Gorka Izagirre. De Spanjaard springt weg, en wie volgt zijn voorbeeld na een poosje? Tom-Jelte Slagter. Een Groninger wonende in Friesland fietst aan de leiding in Lozère, tijdens etappe 14 van de Tour de France. Fantastisch.

Vlo uit Nij Beets

Wanneer de Belgische krachtpatser Jasper Stuyven zich bij de kop voegt is de slag geslagen, zo lijkt het. Onder impuls van de net aangesloten ploeggenoot van Bauke Mollema nemen de drie een minuut voorsprong op de anderen, waar steeds meer mannen het hoge tempo niet meer kunnen volgen. O jongens, als Slagter toch eens zou kunnen bijblijven tot de laatste klim …! Minuutje voorsprong op de rest en dan de steile laatste helling. Daar moet de vlo uit Nij Beets die zware Vlaamse reus en die hoekige Bask toch de baas kunnen? Het zal niet gemakkelijk zijn, maar kom op Tom-Jelte! Even doortrappen en je rijdt jezelf in kansrijke positie. Fantastisch!

Dan ramt Stuyven even flink door en krijgen Izagirre en Slagter mot. De Bask scheldt dat het een aard heeft, hij verwijt Slagter onvoldoende arbeid te leveren en wil dat de Groninger het nu ontstane gat naar Stuyven dichtrijdt. Slagter pokert, schudt het hoofd. Maar wanneer Izagirre alsnog zelf een (mislukte) poging doet om de Belg te achterhalen, staat Slagter bijna stil. Niks pokeren, de benen protesteren. De energie is op. Het verhaal van Slagter eindigt op de 19de plaats, 2 minuten en 25 seconden achter winnaar Omar Fraile. Niet fantastisch.

Mollema test

Het peloton met daarin ook Bauke Mollema begint pas ruim 20 minuten later aan de steile slotklim in Mende. Bauke Mollema rijdt tamelijk zinloos mee vooraan met de klassementsmannen. Normaliter weliswaar zijn plek, maar met Mollemas mislukte klassement en de situatie in deze rit is voor Mollema niets te winnen noch te verliezen. Dus waarom rijdt hij daar? Het is een test!

Op de Mûr-de-Bretagne, lang geleden, nog voor de val, kon Mollema met de snelle mannen goed mee omhoog. Hij wil natuurlijk kijken of dat goede gevoel er nog steeds is! Het gevoel van macht in plaats van pijn. Tot halverwege de klim blijft Mollema goed bij. Dan laat hij het lopen en verliest op spaarstand nog anderhalve minuut in anderhalve kilometer. Test geslaagd.

De ambitie is er, zo toont een lachje na afloop. Hij wil meezitten, ook al is hij nog niet 100 procent. Let in de rit van zondag dus op Mollema!

En het kan. Het is etappe 15. En wie won de laatste etappe 15 in de Tour? Juist.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.