In het wiel van Bauke en Tom-Jelte #20: Weg met die hitte!

Wielerkenner Theo Zandstra volgt 'nos garçons' Bauke Mollema en Tom-Jelte Slagter met extra belangstelling tijdens de Tour de France. Hij analyseert elke Tourdag hun verrichtingen.

In het wiel van Bauke en Tom-Jelte is het voornamelijk zweten. Want laat ons niet vergeten: ook de Tourvolger heeft het loodzwaar. Drie weken aan een stuk bovenop onze jongens, nou ja, tijdens de wedstrijd dan. Geen ontsnappen mogelijk. En dat met deze hitte.

We klampen ons vast aan de afstandsbediening, we zappen met de laatste sprankjes energie langs NPO1, Eén en Eurosport, puffend luisterend naar het stemgeluid van Herbert, Maarten, Michel, José (2x) of Karsten. Vaak een probaat middel voor een middagtukje.

Maar er mag ons geen moment ontgaan! Geen demarrage, geen val, geen weggeworpen drinkbus. Dan maar weer een kopje Segafredo om wakker te blijven. (Lees verder na deze commerciële onderbreking – kè-tsjing! dank u.)

Geharnast

Even serieus: beste Tourfans, wielerfans, -junks, die-hards of gewoon liefhebbers van de koers, dit kan zo toch niet langer!?

De wielersport gaat in de Tour langzaam kapot aan de enorme belangen, lees: geld. Door de rijkste ploegen wordt met (jong) aangekocht talent zo geharnast mogelijk gekoerst, waarop het verloop van de meeste ritten nogal voorspelbaar is en dus tamelijk slaapverwekkend. Om het tij te keren wordt met soms lachwekkende kunstgrepen geprobeerd de koers aantrekkelijk te maken dan wel te houden. Lapmiddelen.

Briljante oplossing

Naar de briljante oplossing wordt nog gezocht, dus bij dezen: beste ASO en UCI, als jullie als organisator respectievelijk wielerunie toch zoveel in de melk hebben te brokkelen, als jullie écht iets willen doen, iets dat gegarandeerd flinke impact heeft: doe dan wat aan die hitte!

Behalve veel gestaag smeltende kijkers zouden ook legio renners het toejuichen als de Tour in het voor- of najaar zou worden verreden. Met een snel toenemende kans op (nog) hetere zomers lijkt het sowieso geen slecht idee eens diep na te denken over de consequenties van de klimaatverandering.

Het schijnt dat het volgende WK voetbal in Qatar in de winter wordt gespeeld, omdat het in de woestijn in die periode ietsje minder bloedheet is dan in juni. Geeft het voetbal de wielersport hier een voorbeeld in wijsheid? Nou … ga niet naar Qatar. Dat ware beter.

Geen knellende stalorders

En de (aanstaande) zege van Geraint Thomas dan, zegt u? Was dat ook voorspelbaar? Nou ... ja!

Ga maar na: Froome rijdt eerst een energieslurpende Giro – Thomas rijdt een dijk van een Criterium du Dauphiné – Froome kampt met een ‘dopingspook’ – Thomas krijgt van Sky opdracht zich helemaal te focussen op de Tour als kopman, mocht Froome worden geschorst – Thomas heeft dit jaar eens een keertje geen druk van de Olympische Spelen, geen last van een valpartij of andere pech noch van knellende stalorders. Sky is blij dat het de Tour kan winnen met een renner die iets minder hard wordt uitgejouwd dan Froome.

Zullen we ons deze Tour herinneren als de eerste van Thomas of als de eerste van Tom? Wordt het alsnog de vijfde van Froome of misschien wel de eerste Sloveense zege ooit dankzij Roglic? Het zal blijken in de slopende etappe 19 van vrijdag en de tijdrit van zaterdag.

Eén ding staat vast: over vele jaren spreken we nog over deze historische Tour. ,,Weet je nog, de Tour van 2018? Die was pas warm! Maar ja, toen reden ze nog in juli …’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.