In het wiel van Bauke en Tom-Jelte #21: We zijn er bijna!

Wielerkenner Theo Zandstra volgt 'nos garçons' Bauke Mollema en Tom-Jelte Slagter met extra belangstelling tijdens de Tour de France. Hij analyseert elke Tourdag hun verrichtingen.

Etappe 19 begint fantastisch voor onze jongens: beiden rijden vrijwel meteen vanaf het begin in de eerste groep tijdens de laatste rit van dik 200 kilometer door de Pyreneeën. Het oogt goed. We doen mee!

Maar al vlot neemt hoop de overhand. Er komt sleet op de vinnige beweginkjes van Tom-Jelte Slagter en ook het wat grovere malen van Bauke Mollema kost zichtbaar meer moeite dan gebruikelijk. Iedereen zweet en hijgt; het is bloedheet in Zuid-Frankrijk, maar Mollema lijkt nog een graadje erger te lijden dan de rest.

Tegen beter weten in

De Groningers rijden tegen beter weten in vooraan. Natuurlijk hopen ze weg te blijven, dat het peloton bijvoorbeeld ‘de boel op slot gooit’ door een rustig tempo aan te nemen. Iedereen heeft het warm, nietwaar? En mochten de koplopers toch worden ingehaald dan kunnen onze jongens misschien tezamen met de favorieten over de Tourmalet en misschien zelfs wel over de Aubisque en wie weet wat er dan nog allemaal mogelijk is …

Wel, helemaal niks! Althans, niet voor onze mannen. Slagter bungelt tijdenlang keurig achter in de groep met alle favorieten, maar voelt de krachten subiet wegvloeien zodra het tempo omhooggaat. Niet heel veel later moet ook Mollema de sterke mannen laten gaan. De krachtensmijterij van de laatste dagen eist zijn tol.

Gesink gaat snoeihard

Natuurlijk weet Mollema heus van tevoren wel dat etappe 19 door de toppers wordt betwist en niet door een groepje ontsnapten. Voor de sterke mannen van de tweede rij in het klassement is deze bergrit immers de laatste kans iets van de achterstand goed te maken. Inderdaad gaat het razendsnel onder de vroege impulsen van Landa en Bardet, die best veel tijd pakken.

Wanneer Robert Gesink in een voorbeeldige knechtenrol snoeihard op kop sleurt van een zeer uitgedund groepje om de achterstand in korte tijd terug te brengen tot anderhalve minuut, waarna ploeggenoot Roglic het kunstwerkje fraai voltooit, denken Slagter en Mollema in de verzengende hitte allang aan thuis. We zijn er bijna! Etappetje uitrijden, tijdritje doen, Parijs halen, kovvers pakkn en dan tot volgend jaar!

Nou ja, tot dinsdag dan. Profronde Surhuisterveen, start 19 uur.  

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.