In het wiel van Bauke en Tom-Jelte #22: In de schaduw

Wielerkenner Theo Zandstra volgt 'nos garçons' Bauke Mollema en Tom-Jelte Slagter met extra belangstelling tijdens de Tour de France. Hij analyseert elke Tourdag hun verrichtingen.

De edele stiel van het tijdrijden heeft onze Noorderlingen nimmer bekoord. Het is in de voorlaatste etappe van de Tour dan ook geen verrassing dat één ding al heel vlot glashelder is: Bauke Mollema en Tom-Jelte Slagter spelen geen enkele rol van betekenis in de beslissende tijdrit over 31 kilometer.

De tussentijden die van de Groningers doordruppelen zijn niet naar vermogen. Zo te zien werkt Mollema zijn tijdrit lang niet op 100 procent af, wat logisch lijkt: er staat niets meer op het spel dus neemt Mollema een extra recuperatiedagje op weg naar de drukke criteriumcyclus – zondag over de Champs-Élysées in Parijs, maandag in Boxmeer en dinsdag in Surhuisterveen.

Volleerd stalker

Er staat hierboven ‘zo te zien’, maar dat is scorebordjournalistiek van het zuiverste water. Want waar de Franse televisieregisseur als een volleerd stalker drie weken lang Mollema bijna elke dag wel even in close-up nam (compleet met stoere foto en scorekaart), zowel vanaf de cameramotor als vanuit de helikopter, zien we deze rit geen glimp van onze Zuidhorner.

We hebben het fietsen dus niet zelf kunnen bekijken, maar feit is wel dat een Mollema in normalen doen en/of een Mollema die iets te verdedigen heeft nooit bijna 6 minuten verliest op Tom Dumoulin over 31 kilometer. 111de op 5.59 minuten zijn niet de cijfers die passen bij een renner als Bauke Mollema.

Slagters kickie

Tom-Jelte Slagter doet het ruim een minuut beter dan Mollema. Misschien dat Slagter een kickie kreeg van de cameramotor, want hij fietst vandaag wel een aantal ogenblikken in beeld. Eerlijker is waarschijnlijk de constatering dat Slagter zo ongeveer op z’n niveau finisht; hij laat bijna de helft van het veld achter zich (82ste).

Onze jongens halen Parijs, een geweldige prestatie uiteraard. Een slordige 3500 kilometer fietsen in wedstrijdverband in drie weken, daarvoor is niet iedereen in de wieg gelegd. Daarop mag elke renner sowieso trots zijn, los van het resultaat.

Dat neemt niet weg dat beide Groningers van deze Tour meer hadden verwacht. Mollema maakte een bewonderenswaardige switch naar de rol van energieke aanvaller toen de gevolgen van een val een succesvol algemeen klassement verhinderden, maar bleef zonder succes. Slagter miste de macht en dus de kans op een etappezege toen hij (en twintig collega’s) die gekke Ier Daniel Martin niet kon volgen op de Mûr-de-Bretagne.

Geen verdiensten

Mollemas team Trek-Segafredo won tenminste nog een etappe (Degenkolb) en droeg dagenlang de bergtrui (Skujins), Slagters ploeg Dimension Data maakte een van de slechtste Tours denkbaar mee; het Afrikaanse team staat (vrijwel) onderaan in de lijst van verdiensten. Dat mag Slagter zich mede aanrekenen, hij is onderdeel van het team.

Het neemt niet weg dat misfortuin – zoals ook in de situatie Mollema – een groot aandeel levert in het uiteindelijke resultaat. Zo arriveren onze Groningers in Parijs in de schaduw van andere Nederlanders, maar met de borst vooruit.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.