In het wiel van Bauke en Tom-Jelte #4: Pittig dienstbaar

Wielerkenner Theo Zandstra volgt 'nos garçons' Bauke Mollema en Tom-Jelte Slagter met extra belangstelling tijdens de Tour de France. Hij analyseert elke Tourdag hun verrichtingen.

Kilometerslang rijdt Tom-Jelte Slagter vol in beeld. De koers ligt muurvast. Het traditionele groepje is ontsnapt, het peloton controleert, de kopgroep krijgt nauwelijks speelruimte. De ploeg van Slagter, Dimension Data, heeft besloten vol aan de wedstrijd mee te doen. Niks verstoppen. Attent voorin.

Slagters kopman heeft er zin in, vandaag. Hij denkt te kunnen winnen. Niet heel vreemd; Mark Cavendish is de naam, met dertig Touretappezeges met afstand de meest gelauwerde sprinter van iedereen. (Ter vergelijking: Kittel komt tot veertien etappezeges, Greipel telt elf en Sagan negen.) Dat betekent dat Slagter aan de bak moet. Met het hele team in de voorste gelederen.

De cameramotor kiest positie linksvoor, precies waar Slagter en kompanen de plekken innemen achter BMC, de ploeg van geletruidrager Greg van Avermaet. Stoer: de frêle man uit Slochteren leidt zijn team als een kapitein, meestentijds achter de brede kont van Simon Gerrans, de Australische routinier van BMC. Eventjes ment hij zelfs het hele peloton.

Als argeloze kijker denk je: ach, al is Slagter geen geboren hulpje, een beetje knechten kan geen kwaad. Al helemaal niet voor een mogelijke 31ste overwinning van je kopman. En wellicht geeft de prikkel van een dag pittig dienstbaar fietsen een soort energieke supercompensatie voor morgen en vooral voor donderdag, wanneer het voor Slagter moet/kan gebeuren op de Muur van Bretagne. Laat staan wat de kick van een zege wel niet kan doen!

Op 500 meter van de streep rijdt Dimension Data nog altijd vooraan. Maar het werk blijkt voor niets. Cavendish ontbeert de pure power, hij komt in de spurt niet verder dan een woest gebaar naar Dylan Groenewegen wanneer die hem toucheert. De Britse spurtbom van weleer finisht roemloos als 21ste. Als Cavendish hinder blijft ondervinden van de gevolgen van de val van vorig jaar zou het best eens kunnen dat we de komende weken het laatste van hem zien in de Tour. Anderzijds: hij is eerder min of meer afgeschreven en won daarna meteen een kwartet etappes.

Gelukkig laat Slagter het lopen wanneer het tempo écht omhooggaat. Hij komt na enkele minuten binnen op spaarstand.

De vandaag verbruikte hoeveelheid energie is voor een prof als Slagter geen probleem, maar het resultaat vreet. Nou ja, het laadt de accu in elk geval niet op. Dimension Data heeft een klinkende uitslag nodig.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.