In het wiel van Bauke en Tom-Jelte #5: Instemmend knikje

Wielerkenner Theo Zandstra volgt 'nos garçons' Bauke Mollema en Tom-Jelte Slagter met extra belangstelling tijdens de Tour de France. Hij analyseert elke Tourdag hun verrichtingen.

We passeren net het sfeerrijke Oldeboorn in Friesland wanneer Tom-Jelte Slagter op Radio Tour de France een interviewtje geeft. De Groninger blikt vooruit op de etappe naar Quimper, die op dat moment wordt verreden. Een logische keus van de verslaggever; Bretagne biedt immers een terrein waarop Slagter goed uit de voeten kan.

Vooraf is vrijwel elke wielrenner hoopvol; iedereen denkt te kunnen winnen. Zo ook Slagter. Bij voorkeur passeert hij zelf als eerste de finish, en anders misschien wel Boasson Hagen of iemand anders van zijn team. Ergens aan het einde van het vraaggesprekje gebruikt Slagter geijkte de dooddoener ‘we zullen zien hoe de koers verloopt’. Het is iets wat elke wielrenner weet: er kan altijd iets onverwachts gebeuren. Positief en negatief.

Praalbotentocht

In een weiland rechts van de weg langs Oldeboorn staat pardoes een Venetiaanse gondel. Dat is minder gek dan het lijkt; de traditionele gondelvaart dwars door het feeëriek verlichte Oldeboorn is tot in de wijde regio bekend. De praalbotentocht trekt jaarlijks duizenden toeschouwers, de 31ste editie staat gepland voor vrijdag 31 augustus om 17 uur.

Zou Tom-Jelte Slagter de Oldeboornster gondelvaart ook weleens hebben bezocht? We vragen het ons af terwijl we zijn woonplaats Nij Beets naderen. De liefde bracht hem naar de buurprovincie, misschien troont die liefde hem ook wel mee naar het buurdorp.

Op de brug over de Nieuw-Beetstervaart in Nij Beets houden we kort halt. De aanblik links langs de vaart verwerft een instemmend knikje. Heimwee krijgt Slagter hier niet, dit streekje had net zo goed ergens in Lageland of het Westerkwartier kunnen zijn.

Iets verder rechts zien we een robuust standbeeld van een man met arbeiderspet. De appèlmeester is een eerbetoon aan de veenarbeiders en de veenstakingen van de 19de eeuw. Hieruit ontsproot de arbeidersbeweging met Us ferlosser Domela Nieuwenhuis. Alweer een instemmend knikje.

In de etappe van de dag draagt de ambitie van Slagter niet ver; zijn ploegmaat Boasson Hagen zakt er eveneens doorheen. Dan moet het maar in etappe 6, boven op de Muur de Bretagne.

We zullen zien hoe de koers verloopt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.