In het wiel van Bauke en Tom-Jelte #6: Gekke Ier

Wielerkenner Theo Zandstra volgt 'nos garçons' Bauke Mollema en Tom-Jelte Slagter met extra belangstelling tijdens de Tour de France. Hij analyseert elke Tourdag hun verrichtingen.

De eerste serieuze helling dient zich aan en daar rijden onze Noorderlingen! Ploegmaten in het groen-wit van Dimension Data brengen Tom-Jelte Slagter keurig naar voren aan de voet van de Mûr-de-Bretagne. Dit is de finale van etappe 6. Slagters etappe.

Te midden van alle sterke mannen klimt de geboren Slochtenaar omhoog, intussen biddend dat de snelheid niet verder oploopt. Met een korte jump naar de finish zou hij een kansje kunnen maken, op dit moment is de finish nog bijna 2 kilometer ver. Te ver om nu al all out te demarreren.

Amechtig pakt ook Slagter noodgedwongen het hogere tempo, wanneer Sky, Bora en BMC de motoren laten brullen. Jongens, verdorie, toe nou. Niet nog meer gas.

Tsjeesus, daar demarreert Daniel Martin, die gekke Ier. Nóg harder.

Het is nog bijna een kilometer te gaan. Slagter wil wel mee maar kan in dit moordende tempo slechts volgen. Hij glijdt over de streep samen met kanonnen als Barguil (20ste), Gilbert (31ste), Kruijswijk (25ste), Pozzovivo (30ste) en Vuillermoz (28ste), de Franse springveer die hier de vorige keer nog won.

Het is wat het is, Slagter finisht als 29ste op 12 seconden van winnaar Martin. Voor de Groningse klimmer is het nu voorlopig knechten geblazen, het duurt nog wel even voor hij een nieuwe kans mag gaan.

Frontsoldaat

Bauke Mollema doet het deze etappe op z’n Baukes.

Met een al bijna traditioneel helikoptershot brengt de Franse regisseur ergens halverwege de etappe zijn persoonlijke schokschouderende pelotonfavoriet close-up in beeld. Van boven is de Groninger een van de meest herkenbare wielrenners in een groep (zie ook #2 en #3), maar daarna is de man uit Zuidhorn tientallen kilometers lang vrijwel nergens te bekennen. Uitstekend!

Op het moment dat het er echt toe doet is de messcherpe Mollema zo paraat als een frontsoldaat. Te midden van de besten passeert hij als 7de de finish. Een donders goed resultaat dat volop vertrouwen biedt voor de echt hoge bergen, al komen die pas in etappe 10 in de tweede week.

Eerst nog even een slordige 550 kilometer wegwerken in etappe 7, 8 en 9. Vooral naar de laatste rit kijkt de liefhebber uit. Zondag wacht de renners bijna 22 kilometer kasseistrook. Het gros heeft nu al de bibbers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.