GVAV 1 in 1958, met gehurkt als vierde van links de maandag overleden Rikkert La Crois.

In memoriam Rikkert La Crois (1934-2021): Topscorer aller tijden van GVAV in Groningen begon zijn carrière in het voetbal op één voetbalschoen

GVAV 1 in 1958, met gehurkt als vierde van links de maandag overleden Rikkert La Crois. Foto: GVAV

Afgelopen maandag overleed op 86-jarige leeftijd Rikkert La Crois, met 170 doelpunten topscorer aller tijden van GVAV, de voorloper van FC Groningen. De geboren stad-Groninger speelde 361 wedstrijden in het blauw-wit van GVAV en scoorde ook voor Veendam, Go Ahead en Heerenveen.

Rikkert La Crois zag op 24 januari 1934 het levenslicht aan de Irislaan in Groningen en groeide op in de Gerbrand Bakkerstraat. De rasechte Oosterparker had het met zijn gezin niet breed en was als scholier vaak op straat te vinden. Voetballen, ravotten, samen met zijn grote vriend Johnny Oldenburger. Vooral voetballen was een passie voor de jonge Rikkert.

Geen voetbalschoenen

Zijn kwaliteiten vielen op, waarop een bestuurslid van GVAV hem benaderde om voor de blauw-witten te komen voetballen. La Crois wilde dolgraag, maar wel op voorwaarde dat zijn vriend Oldenburger ook mee mocht. En dan was er nog een ander probleem: beide jongens hadden geen voetbalschoenen en de ouders geen geld die aan te schaffen.

Goede raad was duur, maar La Crois benaderde een buurman die wel voetbalschoenen had en op zaterdag voetbalde. Hij mocht ze lenen voor de zondag. Zo speelde Rikkert La Crois zijn allereerste wedstrijd als 14-jarige in B6 van GVAV op één voetbalschoen (de rechter) en een gewone schoen. Oldenburger, die linksbenig was, droeg de linkerschoen.

Het ging snel met La Crois. Als 17-jarige mocht hij meetrainen met het eerste elftal, intussen op een paar door de club geleverde voetbalschoenen. Een klein jaar later volgde zijn debuut: een uitwedstrijd in 1952 tegen AGOVV in Apeldoorn. Hij maakte daar meteen zijn eerste doelpunt. Een topschutter was geboren. Seizoen na seizoen was La Crois topscorer van de Groningers; hij maakte 128 goals in de eredivisie en in totaal 170 voor GVAV.

In 1963 verkaste La Crois voor 50.000 gulden naar Go Ahead, maar omdat de Deventenaren hem tegen de afspraak in geen baan konden bieden, keerde de schutter terug naar het oude nest. Daar speelde nog één seizoen.

Mondelinge afspraak

De breuk met GVAV verliep niet prettig. La Crois had een mondelinge afspraak met voorzitter Ritsema uit Holwierde om het contract te verlengen. Ritsema kwam echter om het leven toen zijn auto te water raakte.

De andere bestuursleden wisten niks van de afspraak en de verontwaardigde La Crois verliet GVAV en ging voor Veendam voetballen. Daar maakte hij in vier seizoenen 81 doelpunten. Hij sloot zijn loopbaan af bij Heerenveen en stopte op 35-jarige leeftijd wegens chronische knieklachten

Zijn laatste jaren sleet La Crois in Schoonoord en Sleen, waar hij het voetbal op de voet bleef volgen.

Met FC Groningen kwam het weer goed na een gesprek. Directeur Hans Nijland bezorgde La Crois een seizoenkaart voor het leven. Een leven dat deze week tot een einde kwam.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Aanrader van de redactie
menu