Ingmar Berga kwaad na Nederlands dopinggeval

Toen Pavel Koelizjnikov tegen de lamp liep, waren de reacties fel. Nu Nederland met Thom van Beek zelf een dopinggeval heeft, blijft het stil.

Schaatsbondscoach Geert Kuiper heeft wel een idee hoe er nu in Rusland naar Nederland wordt gekeken. Want nee, het zijn niet langer alleen de Russen die ‘onze’ nationale volkssport bezoedelen.

Met de op epo betrapte marathon- en langebaanschaatser Thom van Beek moet Nederland nu ook naar zichzelf kijken. Maar een écht grote zaak werd het niet, na het nieuws woensdagavond. ,,Brian Mariano (de op doping betrapte Nederlandse atleet, red.) sneeuwde ook onder bij het nieuws over Pavel Koelizjnikov’’, weet Kuiper.

Selectieve verontwaardiging

Is hier sprake van selectieve verontwaardiging? ,,Het is altijd makkelijker oordelen over een buitenlander”, zegt Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit. ,,Voor atleten, journalisten, zelfs voor mij.”

Aan de andere kant zijn de twee zaken ook niet te vergelijken. Meervoudig wereldkampioen Koelizjnikov is één van de meer dan honderd sporters, die werd betrapt op het sinds 1 januari verboden middel meldonium. Na de diverse dopingonthullingen over gestructureerd en gereguleerd dopinggebruik in Rusland, wordt dat land gezien als de grootste valsspeler in de internationale sport. Koelizjnikov is, net als de ook betrapte tennisster Maria Sjarapova, een grote naam. Hij reed een wereldrecord en hield Nederlander Kjeld Nuis van de wereldtitel af. Hij werd bovendien al eerder op doping betrapt.

Geen grote naam

Thom van Beek is geen grote naam. Hij fietst en schaatst al jaren verdienstelijk, maar is met 24 jaar de leeftijd van talent voorbij. Van Beek leek door te breken op de langebaan, maar zijn opmars stagneerde. Terug in het marathonschaatsen maakte hij weer indruk. Van Beek kwam in beeld bij coach Jac Orie van Team LottoNL-Jumbo, dat hem een contract aanbood. Pas dinsdagnacht hoorde Orie de echte reden van het niet tekenen door Van Beek: de positieve test op 10 januari van dit jaar.

Orie wil er niets over kwijt. Van Beeks marathoncollega’s wel. Gary Hekman, afgelopen seizoen zijn ploeggenoot bij Team Van Werven, gelooft in zijn onschuld. ,,Ik kan het me gewoon niet voorstellen. Thom leeft voor de sport, ik ken niemand die zo veel traint als hij. In financiële zin valt er ook weinig te verdienen in het marathonschaatsen.”

Niet mals

Ingmar Berga uit Hoogeveen, winnaar van de Marathon Cup, is niet mals met zijn kritiek. ,,Ik ben erg kwaad. Het is competitievervalsing. Er worden nu vragen gesteld bij andere rijders uit het peloton, zo werkt dat. Ik hoop dat er meer controles komen, afgelopen jaar heb ik er niet één gehad.”

Maar Berga is ook benieuwd naar de achtergronden: ,,Ik ken Thom niet goed, maar kan me niet voorstellen dat hijzelf op het idee is gekomen om epo te gebruiken.”

Dramatisch

Dat zegt ook schaatscoach Kuiper. ,,Hoe kom je aan epo? Het groeit niet aan een boom. En waarom zou je zo’n risico lopen? Je gaat altijd nat. Dit is dramatisch. In plaats van een mooie stap in zijn carrière, volgt waarschijnlijk een schorsing.”

Van Beek, zelf niet bereikbaar voor commentaar, gaf aan wetenschappers in de arm te hebben genomen om zijn onschuld te bewijzen. De kans op succes lijkt klein.

Schoon imago

En nu? Heeft het schaatsen een dopingprobleem? Daar wil niemand aan. ,,Schaatsen heeft een schoon imago en cijfers ondersteunen dat’’, zegt Ram. Dat is niet omdat, zoals schaatsers soms beweren, het zo’n technische sport is waar doping geen effect heeft. ,,Veel bepalender is de cultuur van de sport’’, zegt Ram. ,,Er zijn sporten waar doping echt not done is. Dan kun je het als atleet alleen op individuele basis doen. Maar geen enkele sport is dopingvrij.” Berga: ,,Het blijkt nu wel dat je je hand niet in het vuur kunt steken voor je collega’s.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.