De eerste klap is een daalder waard. Die deelde Amysoft Lycurgus zondag uit door na 3-1 winst op Dynamo de volleybalbeker te winnen. Een mooie opmaat naar de play-offs om het Nederlands kampioenschap tegen dezelfde tegenstander.

‘It’s a Bird, It’s a Plane, It’s Jerome Cross’ . Deze variatie op de bekende spreuk over actionheld Superman was zondag zeer toepasselijk op Jerome Cross van Lycurgus. De Canadese diagonaal-speler had met prachtige acties een groot aandeel in de 3-1 bekerwinst van de Groningers op Dynamo uit Apeldoorn. Hoog door de lucht zwevend timmerde Cross als een eenmansvliegtuig met keiharde smashes voor zijn team 27 punten bij elkaar. Hij was door de blokkering van Dynamo nauwelijks af te stoppen.

Het sterke optreden van de Canadees, maar ook van zijn teamgenoten, zorgde ervoor dat Lycurgus zichzelf in het eigen Alfa-college Sportcentrum als bekerwinnaar opvolgde. Daarmee hebben de Groningers na de Supercup de tweede prijs van het door corona ingekorte seizoen te pakken. Met de strijd om het landskampioenschap kan daar nog een derde bijkomen. Komende woensdag speelt Lycurgus tegen hetzelfde Dynamo, dat in de reguliere competitie bovenaan eindigde, de eerste play-off-wedstrijd uit in Apeldoorn om de Nederlandse titel.

Tweede nederlaag

Er mag worden geconcludeerd dat Dynamo voor deze best-of-three-serie om het kampioenschap niet meer de absolute favoriet is. Waar de Apeldoorners eerder ongenaakbaar opereerden, verloren ze binnen korte tijd alweer voor de tweede keer van aartsrivaal Lycurgus. De nederlaag in de bekerfinale (setstanden 25-16, 20-25, 27-25 en 25-21) werd in de kampioenspoule al vooraf gegaan door een 3-2 verlies tegen Lycurgus. Dat was het eerste verlies voor Dynamo na 36 eredivisiewedstrijden.

Maar Lycurgus-coach Arjan Taaij wilde zich nog niet rijk rekenen. ,,Ik denk niet dat deze bekerwinst veel betekent voor de komende duels om de Nederlandse titel. Dat worden weer wedstrijden op zich. Woensdag wordt weer een nieuwe wedstrijd tegen Dynamo, om een andere prijs. Het ging vandaag om de beker, maar dat zegt niet zoveel over wat er nog komen gaat.’’

Prijzen winnen went niet

Taaij, die met Lycurgus al meerdere landskampioenschappen en bekers won, raakt niet gewend aan het winnen van prijzen. ,,Natuurlijk is het niet de eerste keer dat we wat winnen, maar elke prijs heeft zijn eigen verhaal. Met dit team was het dit seizoen de tweede prijs die we konden winnen. En dat hebben we gedaan. We hebben als Lycurgus dit seizoen een moeilijke fase gehad, maar dat hebben we op fantastische wijze weten om te draaien. We hebben beide finales (om de beker en Nederlandse titel, red.) op eigen kracht gehaald. Dat geeft ons heel veel vertrouwen.’’

Corona

De bekerfinale had eigenlijk veertien dagen geleden al in Martiniplaza gespeeld moeten worden. Het duel werd echter uitgesteld nadat er bij Dynamo coronabesmettingen waren geconstateerd, waarna het Apeldoornse team in quarantaine moest. Taaij vindt het lastig in te schatten of dat van invloed is geweest op het optreden van Dynamo zondag.

,,Daarvoor ken ik de situatie bij Dynamo niet goed genoeg’’, zegt de coach. ,,Het helpt natuurlijk nooit als je mensen moet missen. Maar wij hebben Auke (van de Kamp, red.) en Thomas (Douglas-Powell) ook weken door blessures moeten missen. Maar net als Dynamo hebben wij na de halve finalewedstrijden in de beker niet meer gespeeld. Wel hebben we in tegenstelling tot hen wel goed door kunnen trainen. Misschien maakte dat wat uit. Maar in sport gaat het nooit om excuses, maar om prestaties. Wij hebben goed volleybal gespeeld en verdiend gewonnen vandaag.’’

Eén team

Uitblinker Cross vond dat Lycurgus heel goed had gespeeld. ,,Er zijn altijd wat foute dingen die we beter kunnen doen. Maar het was vrij goed. We waren één team en wilden plezier hebben. Het verlies in de tweede set mocht geen invloed hebben. We zaten er daarna meteen weer bovenop. Deze zege is goed voor ons zelfvertrouwen, maar voor de titel tegen Dynamo beginnen we op nul. Zij zullen straks hongerig zijn en dan moeten we daar klaar voor zijn’’’, zei de Canadees, die moeilijk voor Lycurgus te behouden zal zijn. ,,Ik kan nog niet veel over mijn toekomst zeggen, maar in de komende weken weten we meer.’’

Aanvoerder Dennis Borst, die onlangs voor nog een seizoen bijtekende, sprong na afloop met de beker een gat in de lucht. ,,We waren de hele wedstrijd goed’’, was zijn conclusie. ,,Al gaat het met ups en downs. Maar we hebben echt heel goed gespeeld. Eerder kon Jerome (Cross, red.) nog wel eens veel fouten maken met rare ballen, maar ook veel goede punten. Hij is veel constanter geworden. Dat zag je ook in deze finale. Veel belangrijke ballen beukt hij er gewoon in. We speelden ook als collectief erg goed. Echt fantastisch. Deze nederlaag is wel een dreun voor Dynamo. Maar ze zullen denken: de groeten, we gaan niet nog een keer van Lycurgus verliezen. Dus ze zullen er bij de wedstrijden om het Nederlands kampioenschap klaar voor zijn. Wij moeten er woensdag in Apeldoorn keihard staan en niet denken: we hebben de beker en het is wel oké.’’

Onder druk

Lycurgus zette Dynamo al meteen in de eerste set onder de druk. De thuisploeg nam meteen een ruime voorsprong, die het niet meer afstond. Met 25-16 ging de set naar Lycurgus. In de tweede set gaf Dynamo onder aanvoering van een sterke Sjoerd Hoogendoorn veel meer tegenstand. Lycurgus haakte tot 19-20 nog aan, maar moest daarna de meerdere erkennen in de Apeldoorners, die met 20-25 winst de stand op 1-1 gelijk brachten.

Lycurgus was echter niet onder de indruk en gaf daarna meteen weer gas. Hoewel Dynamo bleef aanklampen, waren de Groningers in de slotfase van de derde set het meest koelbloedig. Het was Hossein Ghanbari, die met 27-25 de derde set voor Lycurgus binnensloeg. De wil om nog te winnen leek daarna bij Dynamo gebroken. In de slotfase kwamen de bezoekers nog tot 22-20 terug, maar via twee keer een harde smash van Cross en een laatste winnend tikje van Ghanbari ging de vierde set met 25-21 en de 3-1 winst naar Lycurgus.

Bescheiden feestje

Omdat er woensdag weer gespeeld moet worden was er slechts plaats voor een bescheiden feestje voor Lycurgus. ,,We gaan gezamenlijk een hapje eten en een biertje drinken en morgenvroeg (maandagochtend) is er om acht uur weer krachttraining. Dat is altijd zo. Of we nu de beker hebben gewonnen of niet’’, klonk het onverbiddelijk uit de mond van succescoach Taaij, die natuurlijk niet zomaar aan de wieg van al die prijzen stond.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport