Iwema smaakmaker tijdens Roelof Thijs Bokaal

IJsracer Eduard Krysov uit Rusland won vrijdagavond de Roelof Thijs Bokaal voor 4500 toeschouwers in een sfeervol Thialf, maar de absolute smaakmaker was een Drent. Niemand minder dan voormalig Moto3-coureur Jasper Iwema stal de show in het Friese ijsstadion.

Thialf vormde vrijdagavond (en ook dit weekend tijdens het WK) voor het eerst het decor voor het ijsspeedwayen, omdat De Bonte Wever in Assen de afgelopen maanden ten prooi viel aan de sloopkogel. Als opwarmertje voor het WK werd ook in Heerenveen traditiegetrouw de Roelof Thijs Bokaal verreden, vernoemd naar de legendarische Nederlands ijsracer uit Assen. Hij zou in de persoon van Jasper Iwema best eens een opvolger kunnen krijgen, al heeft de coureur uit Hooghalen nog een lange weg te gaan.

Zijn debuut op Nederlandse bodem smaakte Iwema in ieder geval naar meer. Iwema gaf tijdens de eerste heats de ene na de andere concurrent het nakijken. Hij leek zelfs rechtstreeks op de finale af te stevenen, totdat hij in de halve finale werd getroffen door motorpech. In zijn laatste heat lag Iwema rondenlang op kop, totdat het blok begon te sputteren en hij tergend langzaam als nummer drie over de finish kwam. Daarmee was de Drent uitgeschakeld.

Balend stapte hij van het ijs. Wat Iwema restte was een enorme dosis complimenten. ,,Daar koop ik natuurlijk niets voor, maar ik heb er denk ik wel een mooi feestje van gemaakt en in ieder geval mijn visitekaartje afgegeven’', zei Iwema, die niet wist of hij nou blij of verdrietig moest zijn. ,,Een ding is zeker, dit smaakt sowieso naar meer.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.