De twee doelpunten die Jørgen Strand Larsen maakte tegen Fortuna Sittard voelden als een enorme bevrijding voor de jonge, Noorse spits.

Nadat hij de bal met zijn linkervoet dusdanig had beroerd dat hij hem precies in het hoekje naast Fortuna-doelman Alexei Koselev mikte, wist Jørgen Strand Larsen niet hoe snel hij overeind moest krabbelen. Eindelijk was het zover. Met de armen wijd gespreid liep de Noor richting de tribunes van het lege Limburgse stadion. Met zijn ogen dicht droomde hij het publiek er gewoon bij.

Gebalde vuisten

Strand Larsen balde zijn vuisten. Dit was het moment dat hij afgelopen maand elke nacht wel een keer voorbij zag komen tijdens zijn slaap in zijn nieuwe appartement in Groningen. Zijn eerste treffer voor de Trots van het Noorden. Het zorgde voor intens geluk bij de jonge Scandinaviër, op wie de afgelopen tijd steeds vaker kritiek klonk. Vorige week nog zei Mister FC Groningen Jan van Dijk niet overtuigd te zijn van zijn kwaliteiten.

Voorlopig heeft Strand Larsen zijn criticasters de mond gesnoerd. Een half uur na afloop van het met 3-1 gewonnen duel tegen Fortuna Sittard straalde hij nog van oor tot oor. ,,Hoe lang is het terugrijden? Wel drie uur denk ik?’’, vroeg hij.

Het maakte hem hem allemaal niets meer uit, al duurde de reis een dag. Zijn tweede doelpunt, exact 22 minuten na zijn eerste goal, maakte het tot een nog veel onvergetelijker middag voor de spits, die FC Groningen begin september voor een kleine anderhalf miljoen euro overnam van Sarpsborg 08 FF.

,,Eindelijk hè’’, lachte de fors uit de kluiten gewassen Strand Larsen vlak voordat hij de bus instapte. De eerste vijf wedstrijden van het seizoen stond hij droog. Dat was klaarblijkelijk toch aan de aanvaller gaan vreten, al zou niemand het een 20-jarige jongen die ver van huis is en in een fonkelnieuwe omgeving terechtkomt kwalijk mogen nemen dat hij een periode van gewenning nodig heeft.

Druk

,,Natuurlijk voelde ik druk’’, geeft Strand Larsen toe. ,,Dat was al vanaf mijn eerste dag in Groningen zo. Het is precies wat ik toen zei. Ik ben hiernaartoe gehaald om doelpunten te maken. Daar leef ik voor. Ik heb er vijf wedstrijden keihard voor geknokt, eindelijk heb ik mijn beloning. Ik denk wel dat ik het verdiend heb. Maar niet alleen ik. Volgens mij was het een goede dag voor het hele team. We hadden er misschien wel vier, vijf, zes kunnen maken. Al is drie ook al bovengemiddeld voor ons.’’

De Noor beseft inmiddels dat het niet altijd gemakkelijk is om spits van FC Groningen te zijn. Maar al te vaak is de aanvoer uiterst mager en staat de beoogde goalgetter kansloos op een eiland voorin.

,,Natuurlijk is dat de afgelopen weken ook wel door mijn gedachten geschoten, maar ik besloot gewoon geduldig te blijven. Als ik in die eerste vijf wedstrijden nou tien kansen had verprutst, was ik misschien aan mezelf gaan twijfelen, maar zo was het niet. Toch voelen deze doelpunten wel echt als een bevrijding. Ze maken me extreem gelukkig. Hopelijk kan ik de goals ook snel voor de ogen van onze supporters maken. Dat zou de feestvreugde nog eens enorm vergroten.’’ 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport