Bij een jubileumseizoen horen jubileumshirts, maar FC Groningen kan ze woensdag op de vijftigste verjaardag van de club nog niet tonen aan het publiek. De speciale tricots arriveren te laat in Stad.

Het wordt een speciale dag voor de Trots van het Noorden, die precies een halve eeuw geleden werd omgedoopt van GVAV tot FC Groningen. Het hele seizoen zal in het teken staan van het gouden jubileum, maar woensdag is de officiële aftrap.

Precies om middernacht werd vuurwerk afgestoken en werd de Martinitoren wit-groen-wit verlicht om het begin van het jubeljaar in te luiden.

Er is voor de jubilaris een bijzonder logo ontwikkeld, seizoenkaarthouders ontvangen een speciaal magazine met daarin een ode aan de historie, Dagblad van het Noorden presenteert een jubileumbijlage en als klap op de vuurpijl wordt woensdagavond voor het stadion het standbeeld van Martin Koeman onthuld in het bijzijn van zijn familie.

Domper

De presentatie van de jubileumshirts, waar de club het hele seizoen in gaat spelen, had het feestje compleet moeten maken, maar de bestelling van FC Groningen heeft vertraging opgelopen. ,,Dat is een domper, daar balen we enorm van’’, zegt marketingmanager Edwin Froma. De shirts worden vervaardigd in het Verre Oosten, waar corona de textielfabriek onlangs even plat heeft gelegd. Daarnaast ondervindt ook de transportsector nog steeds hinder van het virus.

,,Dat maakt het allemaal niet gemakkelijk’’, verontschuldigt Froma zich. ,,Het is op dit moment niet zo dat als je iets op de boot of op het vliegtuig zet, dat ook automatisch snel in Groningen arriveert. Er zijn minder vluchten en boten hebben capaciteitsproblemen, er is schaarste in containers. Wereldwijd worden daar veel bedrijven door geraakt en wij helaas ook.’’

Fotoshoots gaan wel door

FC Groningen verwacht volgende week een kleine lading shirts binnen te krijgen, waar in ieder geval de gebruikelijke fotoshoots mee kunnen worden gemaakt. Vermoedelijk komen begin juli dan de eerste dozen met shirts binnen die voor de verkoop bestemd zijn. Dan gaat het in eerste instantie om 350 thuisshirts en 350 uitshirts. Pas begin augustus zal de voorraad op peil zijn. ,,Nogmaals, we balen er enorm van, maar laten we vooral eerst genieten van onze vijftigste verjaardag’’, zegt Froma.

Het standbeeld van ‘meneer Koeman’ staat wel op tijd op zijn plaats. Maandag werd het beeld van de oud-speler en geestelijk vader van de jeugdopleiding voor het stadion geplaatst, naast dat van clubicoon Tonny van Leeuwen.

Het standbeeld wordt aan het zicht onttrokken door zwarte hekken en zal woensdagavond worden onthuld. Het bronzen beeld is gemaakt door kunstenares Lia Krol, die zeven jaar geleden ook het beeld van Van Leeuwen vervaardigde.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen
Voetbal