KNVB: TPO-constructies lastig uit te bannen

Het is weliswaar verboden, maar de voetbalbond KNVB vreest dat zogeheten 'third party ownership' (TPO) lastig uit het voetbal te bannen is. De constructie waarbij bedrijven een speler 'in bezit' krijgen in ruil voor cash, is verboden door de FIFA. ,,Maar zolang er clubs bereid zijn om die grens over te gaan, is er ruimte voor dergelijke bedrijven’’, aldus Mark Boetekees van de KNVB.

De FIFA verbood TPO in 2014. Boetekees, verantwoordelijk voor licentiezaken bij de KNVB, debatteerde dinsdag in Brussel met onder anderen afgevaardigden van de FIFA, UEFA, Premier League en investeringsbedrijf Doyen over zulke constructies.

Een direct gesprek met Doyen, het bedrijf waarvan eind november bleek dat het invloed had op het transferbeleid bij FC Twente, bleef uit in Brussel. ,,Ik had geen behoefte om hen te spreken. We hebben nooit contact gehad. Partijen als Doyen vallen ook niet onder de jurisdictie van een voetbalbond'', zei Boetekees. Bovendien werd Twente bestraft vanwege het niet melden van het bestaan van een tweede overeenkomst met Doyen, niet vanwege de constructie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.