KNVB bespreekt tijdens VAR-testdagen in Zeist andere spelregels

KNVB bespreekt tijdens VAR-testdagen in Zeist andere spelregels ANP

De KNVB heeft het zogenoemde VAR Test Event van wereldvoetbalbond FIFA in Zeist aangegrepen om een aantal vernieuwende spelregels te bespreken in een internationaal gezelschap. Volgens secretaris-generaal Gijs de Jong van de Nederlandse voetbalbond werd er op initiatief van de KNVB gediscussieerd over tijdstraffen, de self-pass, intrappen in plaats van ingooien, een ongelimiteerd aantal wissels en zuivere speeltijd.

"We hebben er met verschillende doelgroepen, zoals coaches, fans, spelers en jeugd, over gesproken en eigenlijk kwamen we iedere keer op deze vijf punten", liet De Jong weten. "Snelle, urban sports zijn in opkomst. Komende zomer zijn skateboarden en 3-tegen-3 basketbal ook olympische sporten. Daarnaast hebben we concurrentie van esports. De vraag die we onszelf moeten blijven stellen is: 'hoe hou je voetbal interessant?’. Elf tegen elf op een veld van 105 bij 68 meter vinden wij leuk, maar in de toekomst is dit voor jongeren misschien anders."

De Jong: "Daarom willen we eens gaan kijken of we met andere regels kunnen testen. Die discussie willen we aanzwengelen, zodat we actief werken aan het 'future proof' houden van ons voetbal. Ook in 2050 moet voetbal nog populair zijn."

Testonderdelen

Met de VAR Test Events wil de FIFA de technische werking van de videoscheids optimaliseren richting het WK van 2022 in Qatar. Een mondiale werkgroep richt zich op drie testonderdelen. "Met semi-automatische buitenspeldetectie wordt buitenspel gedetecteerd door camera’s en in die gevallen wordt een signaal gegeven aan de VAR", legt de KNVB uit. "Ook een low-budget-systeem is onderdeel van de test, waarmee het mogelijk zou worden om in nog meer landen en competities de VAR te gebruiken. Daarnaast wordt er gekeken hoe de communicatie verbeterd kan worden."

De FIFA werkt nauw samen met federaties, zoals de UEFA, bonden en competities om de werking van de VAR te verbeteren. De KNVB vertolkt daarbij volgens De Jong een voortrekkersrol. "Dit sluit naadloos aan bij onze internationale strategie. We willen voorop lopen op het gebied van technologie en daar is dit een geweldig programma voor."

menu