KNVB blundert met Buurke: spits die vijf keer scoorde tegen oude club mocht helemaal niet spelen

De KNVB heeft een fout gemaakt bij de transfer van spits Jeroen Buurke van eersteklasser Nieuw Buinen naar competitiegenoot WVV uit Winschoten door de overschrijving ten onrechte goed te keuren.

De voetbalbond ontving op 17 oktober het verzoek van WVV om Buurke van Nieuw Buinen over te schrijven en keurde dat ten onrechte goed. De spits speelde daarna twee wedstrijden voor WVV, waarin hij bovendien de hoofdrol opeiste door de ene treffer na de andere te maken.

Regels onjuist toegepast

De goalgetter, die dit seizoen niet in actie kwam namens Nieuw Buinen, zou volgens de KNVB bovendien al een jaar of langer geen competitie- of bekerwedstrijd hebben gespeeld. Op basis van die regel is de overschrijving goedgekeurd, maar dat is onjuist. Uit het officiële wedstrijdformulier blijkt dat Buurke op 9 december 2017 het duel speelde tussen zijn oude club VVG uit Groningen en Buitenpost. Hij scoorde zelfs in dit treffen.

Is de transfer van Buurke van Nieuw Buinen naar WVV correct verlopen?
Lees verder

Boetekleed

De KNVB erkent dat er een fout is gemaakt. ,,De voetballer had nog niet in actie mogen komen voor WVV in een officiële wedstrijd’’, zegt een bondswoordvoerder. ,,De 12-maanden-regeling is niet op een juiste manier toegepast in deze kwestie. Dat dit niet is gebeurd, vinden wij natuurlijk erg vervelend. Zeker omdat dit nog consequenties kan hebben voor het verloop van de competitie.’’

Veel ophef

Er is veel ophef over deze zaak omdat Buurke in zijn eerste wedstrijd namens het elftal uit Winschoten, nota bene tegen zijn oude club Nieuw Buinen, meteen vijf keer scoorde. Onder amateurvoetballers heerst bovendien verwarring: waarom mag de één wel tussentijds van club wisselen en de ander niet? Amateurvoetballers kunnen zich normaal gesproken tot en met 15 juni overschrijven naar een andere vereniging. Wil je daarna van club wisselen, dan kan dat alleen als je voldoet aan de strenge eisen daarvoor.

Voetballer Buurke maakt vreemde overstap en scoort vijf keer tegen zijn oude club
Lees verder

Buurke speelde voor WVV naast de wedstrijd tegen Nieuw Buinen ook in de Oost-Groningse derby tegen Noordster uit Oude Pekela.

Aanklager doet onderzoek

De gespeelde wedstrijden worden onderzocht door een onafhankelijk aanklager amateurvoetbal. Die kan besluiten dat Nieuw Buinen-WVV en WVV-Noordster moeten worden overgespeeld.

WVV geeft aan te goede trouw te hebben gehandeld en ziet de uitspraak van de aanklager met vertrouwen tegemoet. Buurke mag in ieder geval tot 9 december niet meer in actie komen voor WVV, zo laat de KNVB weten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.