De wedstrijd tegen Ajax belooft zondagmiddag een interessant duel te worden. Onthoudt FC Emmen de aanstaande landskampioen nog een weekje van de schaal?

Ajax zou zondagmiddag genoeg hebben aan een punt om het officieuze kampioenschap officieel te maken. Tegelijkertijd zou een gelijkspel tegen de koploper voor FC Emmen zo gek nog niet zijn in de strijd om lijfsbehoud. Een salonremise in de maak? Dick Lukkien wil er niets van weten. „Dat zit totaal niet in mijn hoofd”, zegt de coach van de Drentse eredivisionist. „Het is een prachtig affiche. Ajax is de beste ploeg van Nederland, deze wedstrijd biedt ons wat dat betreft ultieme weerstand. Maar we willen zo dicht mogelijk bij onszelf blijven. Ik vind het grappig om te kijken wat we daar kunnen.”

Eerste duel 'speeltuin voor de Amsterdammers'

De thuiswedstrijd tegen Ajax eerder dit seizoen, op 28 november vorig jaar, was allerminst ‘grappig’. Voor de vierde keer in alle zeven ontmoetingen tussen beide clubs in de geschiedenis van het betaalde voetbal verloor FC Emmen met vijf tegentreffers en maakte het er zelf geen. Terugkijkend spreekt Lukkien van een ‘speeltuin’ voor de Amsterdammers. „Ze deden met ons wat ze wilden. Het is de vraag of we weer zo’n duel krijgen of dat het nu een échte wedstrijd wordt. De intentie is het tweede, maar heb je ook het lef om dingen te doen?”

FC Emmen doet er in ieder geval alles aan om zondag goed ten tonele te kunnen verschijnen. Hét voorbeeld is dat deze week met andere ballen werd getraind, de Adidas-ballen waar Ajax en Feyenoord doorgaans mee spelen. Dat zijn andere ballen dan die van Derbystar, waar FC Emmen en de overige eredivisieclubs gebruik van maken. „Die van Ajax zijn lichter en rollen en stuiteren anders. Daar moet je aan wennen. Best gek overigens, dat je als eredivisieclubs een collectieve deal hebt met een ballenleverancier en dat twee ploegen het anders doen.”

Geen Nick Bakker, wel Keziah Veendorp

Lukkien focust zich liever op andere dingen dan de bal. Zo moet hij het naar alle waarschijnlijkheid voor de tweede wedstrijd op rij doen zonder Nick Bakker. De linker centrale verdediger ondervindt nog te veel hinder van een hamstringblessure. Bakker wordt vervangen door Keziah Veendorp, die dat volgens zijn coach vorige week tegen Heracles al naar tevredenheid deed. Verder keert Marko Kolar terug in de wedstrijdselectie. De aanvaller testte deze week voor de vierde week op rij positief op corona, maar zijn waardes zijn dusdanig dat hij dispensatie heeft gekregen van zowel de KNVB en de GGD.

'Vertrouwen uitstralen'

Als het aan Lukkien ligt, dan is het devies zondag in de Arena de linies dicht op elkaar houden. „Ik vind niet dat ik daar iemand voor moet opofferen. Sergio Peña heeft bijvoorbeeld een geweldig oog voor diepte, die er door de speelwijze van Ajax zal zijn. Verder zal het aankomen op de wisselwerking op het middenveld tussen Bernadou en Vlak.” De Veendammer oefenmeester heeft respect voor de klasse van Ajax. „Maar we moeten geen Calimero spelen. We verkeren in goede vorm en we kunnen goed voetballen. We moeten vertrouwen uitstralen en tegelijkertijd heel erg alert zijn. Die dunne scheidslijn moeten we steeds goed bewaken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
FC Emmen