Kemkers wilde niet de tweede viool spelen bij FC Groningen (+video)

Verschil van inzicht over zijn bevoegdheden en het daarbij behorende takenpakket vormen het breekpunt voor Gerard Kemkers bij FC Groningen.

Dat meldt de eredivisionist in een bericht op de eigen website. Het komt er op neer dat Kemkers weigert de tweede viool te spelen bij de club, maar meer mandaat wilde hebben om zijn vernieuwende ideeën ten uitvoer te brengen.

Gelijke voet

De voormalig schaatscoach kon zich in die zin niet vinden in de visie van de club dat de gehele voetbalorganisatie, inclusief zijn persoon, onder de verantwoordelijkheid valt van de in 2017 aangetreden technisch manager Ron Jans. Kemkers rapporteerde de afgelopen jaren rechtstreeks aan directeur Hans Nijland en stond in de organisatiestructuur derhalve op gelijke voet met Jans.

Het is een van de redenen waarom de manager topsport en talentontwikkeling en de huidige nummer dertien van de eredivisie na de officiële opening van het Topsport Zorgcentrum in dit najaar uit elkaar gaan. Kemkers, die in 2014 in dienst kwam van FC Groningen, had een andere structuur voor ogen.

Een gezamenlijke voetbaltak

Volgens FC Groningen stond de 51-jarige Peizenaar qua organisatiemodel een zogeheten twee-tak-structuur voor op voetbaltechnisch gebied, bestaande uit enerzijds het eerste elftal en anderzijds de opleiding. FC Groningen vindt dat de club één gezamenlijke voetbaltak moet hebben; van eerste elftal tot en met de regionale voetbalscholen.

,,Wij willen geen twee stromingen creëren en dat was een reële dreiging in een andere structuur’’, licht algemeen directeur Hans Nijland toe. ,,Wij betreuren het zeer dat we het hierover niet met Gerard eens zijn geworden. Onze intentie was langer van zijn diensten gebruik te maken, maar we wilden hiervoor niet onze organisatiestructuur op de schop gooien.’’

Te weinig inbreng

Kemkers laat in het persbericht weten zijn aanstaande vertrek te betreuren. ,,We hebben intensief met elkaar gesproken en als je dan als volwassen professionals niet met elkaar op één lijn kunt komen, moet je een keuze maken. Voor mijn gevoel zou ik richting de toekomst te weinig inbreng hebben en dan moet je met elkaar tot de conclusie komen dat het voor beide partijen het beste is de samenwerking te beëindigen.’’

Nijland benadrukt dat het aanstaande vertrek van Kemkers geen beleidsmatige gevolgen heeft voor de uitgestippelde koers van FC Groningen. ,,Het beleidsplan ligt er en alle ontwikkelingen binnen de opleiding zijn al jaren terug in gang gezet. De vruchten hiervan gaan we steeds meer plukken. We gaan op die ingeslagen weg verder. Sterker nog: we gaan daarin nóg meer investeren. In faciliteiten, maar met name ook in kwalitatief goede mensen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.