Judoka's Kim Polling en Henk Grol kunnen volgende week in Lissabon 'gewoon' om een olympisch ticket gaan strijden

Kim Polling Foto: ANP

Bondscoach Maarten Arens van de Nederlandse judoka’s rekent erop dat hij binnenkort bij de Europese titelstrijd in Lissabon ondanks alle corona-ellende in de selectie zijn sterkste formatie de mat op kan sturen, en dus ook Kim Polling en Henk Grol.

Enkele weken geleden raakten een paar van zijn sporters besmet met het coronavirus op een trainingskamp in Georgië. „Voorlopig ga ik ervan uit dat we geen wijzigingen aan gaan brengen in de formatie”, zegt Arens.

Volgens hem is er geen reden tot grote zorg. „We waren in Georgië omdat een trainingskamp daar heel belangrijk voor ons is. Maar al snel kwamen we er achter dat de regels daar niet zo goed werden nageleefd. We zijn onmiddellijk vertrokken maar konden enkele besmettingen niet voorkomen. Het is vervelend, maar we weten dat bij alles wat we doen een klein risico niet is uit te sluiten.”

Privacy-overwegingen

Uit privacy-overwegingen zegt Arens niet om wie het gaat. Hij kan ook niet aangeven of de betreffende atleten inmiddels negatief hebben getest. In Georgië waren ook sporters aanwezig die naar Lissabon gaan.

Arens: „Ook al zouden er nog wijzigingen in de selectie komen, trek dan niet meteen de conclusie dat het om corona gaat. Misschien maken enkele atleten een bepaalde keus, omdat op andere toernooien meer punten voor de ranking zijn te halen. Maar vooralsnog gaan we wat mij betreft met de beoogde formatie naar Lissabon.”

Henk Grol en Kim Polling

In Lissabon gaat het volgens Arens in eerste instantie om olympische kwalificatie. In drie klassen moeten Nederlanders nog onderling uitmaken wie naar Tokio mag. Dat geldt voor Sanne van Dijke en Kim Polling (-70 kg), Guusje Steenhuis en Marhinde Verkerk (-78 kg), en Henk Grol en Roy Meyer (+100 kg). Arens: ”Lissabon is het laatste meetmoment. Daarna neemt de selectiecommissie een beslissing.”

Goud voor Kim Polling

De voorbereidingen zijn goed verlopen. Arens: „Er zijn nog wel wat kleine blessures, maar dat hebben we bijna altijd wel. Maar in eerdere grand slams en de Masters in Doha hebben we het goed gedaan. Het afgelopen weekeinde was er nog goud voor Kim Polling in Turkije. Met behulp van sneltesten hebben we al een hele tijd goed kunnen trainen, jonge talenten ontwikkelen zich goed en onze toppers halen medailles. Vooralsnog ziet het er goed uit in dit olympisch jaar.”

Arens zelf ontbrak op de trainingssessie in Georgië, omdat hij herstellende is van een operatie aan een liesbreuk. Hij is in Lissabon wel van de partij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport