Het Wilhelmus schalde zaterdagmiddag in Lissabon uit de luidsprekers van de judo-arena, maar de vrolijke noten waren niet bestemd voor Kim Polling. Waar de Groningse geblesseerd afhaakte voor de strijd om het brons, ging haar grote concurrente Sanne van Dijke als Europees kampioen van de tatami.

Kim Polling werd zaterdag tijdens het EK judo in Portugal geacht om voor het brons te knokken tegen Madina Taimazova, maar de Russische stapte aan het eind van de middag in haar eentje de mat op. Polling haakte ter elfder ure af met een ellebogblessure, nadat ze eerder op de dag in de halve finale was gesneuveld tegen Margaux Pinot, de Francaise die het later op haar beurt in de titelstrijd aflegde tegen Van Dijke.

Voor Polling stond in Lissabon niet alleen de Europese titel op het spel. Het was ook het laatste meetmoment op weg naar de Olympische Spelen. Daarvoor is de Groningse verwikkeld in een rechtstreekse confrontatie met Van Dijke, die zich dus de nieuwe Europees kampioene mag noemen in de klasse tot 70 kilogram.

Van Dijke had het geluk van een relatief gemakkelijke loting. Waar Polling in een meeslepende halve finale strandde tegen wereldtopper Pinot, bereikte Van Dijke de eindstrijd door een overwinning op de nummer 115 van de wereld, de Kroatische Lara Cvjetko. Polling legde het loodje in de verlenging van de halve finale, na een ware uitputtingsslag tegen Pinot. De Zevenhuizense kreeg haar derde straf wegens passiviteit. Die werd haar fataal.

Geen zorgen

Polling zegt zich nog steeds geen zorgen te maken over haar afvaardiging naar Tokio. In Lissabon herhaalde ze de woorden die ze zaterdag in een interview in Dagblad van het Noorden al gebruikte. ,,Ik kan me niet voorstellen dat dit het verschil gaat maken”, zei Polling. De Groningse gaf aan dat ze zich had afgemeld voor de partij om het brons om geen risico’s te nemen met het oog op het WK, dat in juni in Boedapest plaatsvindt. Ze wil daar om de wereldtitel strijden, maar ook ritme opdoen in aanloop naar de Olympische Spelen, overtuigd als ze is dat het olympische ticket voor haar is. Uiterlijk eind april neemt een selectiecommissie daarover een besluit.

,,De loting van Sanne was compleet anders dan mijn loting”, blikte Polling terug op het EK. ,,In de tweede ronde won ik van Barbara Timo, de nummer 2 van de afgelopen WK. En zij heeft op niet één toernooi van twee wereldtoppers gewonnen. Altijd maar van eentje. En op de wereldranglijst gaat ze me ook niet voorbij.’’

Volgens Polling moet er ook een kleine kanttekening worden geplaatst bij de Europese titel van haar landgenote. ,,De Engelse en Duitse judoka’s waren er niet bij op deze EK. Het was gewoon niet heel sterk bezet in onze klasse.’’ De door blessures geplaagde Polling laat zich in Nederland verder onderzoeken. In Tokio hoopt ze weer op haar gewenste niveau te zitten. ,,De kracht heb ik wel, maar ik heb op dit moment de snelheid niet. Ik reageer gewoon nog te traag. Ik heb er alles aan gedaan. Maar ja, het blijft een selectiecommissie die uiteindelijk de knoop doorhakt. Het zou zomaar kunnen dat ze Sanne aanwijzen.’’

Van Dijke: Volgens mij is het vrij duidelijk

Van Dijke zelf was na het veroveren van haar tweede EK-titel stellig. ,,Dat ik zo eindig, laat denk ik zien dat ik de enige juiste keuze ben. Volgens mij is het vrij duidelijk’’, stelde ze zelfverzekerd

Polling heeft onder meer vier Europese titels op haar naam staan en pakte in 2013 brons op het WK. Verder won ze vier keer de Masters en veroverde ze vijf Grand Slam-titels. Van Dijk werd Europees kampioen in 2017 en won in datzelfde jaar ook een Grand Slam. Nu mag de Brabantse zich dus opnieuw Europees kampioen noemen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport