Klaar voor het laatste kunstje

Rein van der Kamp (36) staat voor zijn laatste kunstje als basketballer. De voormalige eredivisiespeler van Zwolle, Den Bosch en Leeuwarden kan zaterdag met ‘zijn’ Red Giants de kroon op een fraai seizoen in de promotiedivisie zetten.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar strijdt de ploeg van coach Patrick Koning om het zogenaamde landskampioenschap van de amateurbasketballers van Nederland. Vorig jaar verloor Red Giants de finale van De Groene Uilen na twee verlengingen met 76-75.

Dit keer moet het in de finale tegen Binnenland uit Barendrecht ‘gewoon’ gebeuren, is de algemene opinie in het kamp van de Rode Reuzen. Van der Kamp is er als ‘echte’ Meppeler klaar voor. Hij wil afscheid nemen met een titel.

Van der Kamp weet wat het is om kampioen te worden. Het landskampioenschap met Den Bosch noemt hij een hoogtepunt. ,,Daarvoor had ik met Red Giants als aankomend talent al de titel in de eerste divisie gepakt. Kampioen van de promotiedivisie ben ik echter nooit geweest. Die titel stond nog op mijn verlanglijst. Dan heb ik er drie op een rij: ere-, eerste- en promotiedivisie, dus met die laatste titel wil ik graag mijn basketbalcarrière afsluiten. Ik heb trouwens ook twee keer in de bekerfinale gestaan, maar verloor beide wedstrijden.”

Velen binnen Red Giants vinden het onvoorstelbaar dat zo’n fit ogende speler als jij er op dit niveau mee ophoudt.

,,Toch is het zo. Ik ga in elk geval stoppen met spelen in het eerste. Misschien dat ik in een lager team met vrienden ga basketballen. Kijk, mijn lijf begint te protesteren. Ik herstel langzamer na wedstrijden en trainingen en heb veel last van mijn gewrichten. Met het spelen van 27 interlands en het basketballen in de vaderlandse top bij Den Bosch, Zwolle en Leeuwarden heb ik het, denk ik, niet slecht gedaan. Ik kan tevreden terugkijken.’’

Van de nummer één in de competitie, Binnenland, heeft Red Giants dit seizoen uit en thuis verloren. Dat wordt een hele toer zaterdagavond.

,,Klopt! Het wordt zeker niet eenvoudig, omdat Binnenland vooral verdedigend een degelijk team heeft. Verder weten zij waar onze zwakte ligt: het spelen van fysiek basketbal. Dat gaan we omdraaien. We moeten er vanaf het begin staan en agressiever spelen dan Binnenland. Verder gaan we proberen veel fastbreaks te lopen en ze reboundend de baas te blijven.’’

Tegen Grashoppers schoot jij als 36-jarige maar liefst 37 punten bij elkaar. Wat kunnen we als ‘slotact’ van jou verwachten?

,,Ja, tegen Grashoppers in de tweede helft lukte alles. Kijk, het maakt mij niet uit wie er opstaat tegen Binnenland of dat we het als collectief doen. Als we maar winnen. Ik hoop daar uiteraard mijn bijdrage aan te kunnen leveren. Hoe dan ook.”

De kampioen mag promoveren naar de eredivisie en het opnemen tegen topteams als Donar en Den Bosch. Is Red Giants klaar voor de stap naar de eredivisie?

,,Dat had dan wel een half jaar geleden aangekondigd moeten worden. Ik moet je eerlijk zeggen dat het geen moment ter sprake is gekomen. Het is dus uitgesloten, want iedereen weet dat het een financiële kwestie is. Red Giants is een kleine club en er is totaal geen draagvlak om de sprong naar het topbasketbal te maken. Volgend seizoen denk ik zelfs dat het team er behoorlijk anders uit zal zien. Laten we zaterdagavond ‘gewoon’ gaan winnen, ons kronen tot amateurkampioen en daarna met z’n allen een flink feest gaan bouwen. Daar heb ik zin in.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.