Kleibeuker prolongeert titel op 5000 meter

Stayer Carien Kleibeuker heeft dinsdag bij de NK afstanden in Heerenveen haar titel op de 5000 meter geprolongeerd. De 37-jarige schaatsster van Team Clafis reed in Thialf in de vijfde en laatste rit een tijd van 6.58,88. Haar veertien jaar jongere tegenstandster en ploeggenote Irene Schouten eindigde met 7.03,71 op de tweede plek. Beiden plaatsten zich op dit onderdeel voor de WK afstanden half februari in Rusland.

Het brons op de 5000 meter ging dinsdag naar Lisa van der Geest, die finishte in 7.06,30. Voor de 21-jarige marathonrijdster was het de eerste NK-medaille in haar loopbaan.

Kleibeuker won tien seizoenen geleden haar eerste Nederlandse titel op de 5000 meter. Ze zegevierde dinsdag in Thialf voor de derde keer op dit nummer. Schouten pakte haar eerste podiumplaats op de 5000 meter bij de NK afstanden.

Kleibeuker won aan het begin van het seizoen in Enschede ook al de Nederlandse selectiewedstrijd voor de wereldbeker. In Salt Lake City verbeterde de routinier in november het Nederlandse record met een tijd van 6.54,04. Ze reed toen wel in de B-divisie, met de zogenoemde kwartetstart (vier schaatsers op de baan). Eerder deze maand bracht Kleibeuker in Inzell tevens het werelduurrecord op haar naam.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.